Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou střelu

Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou střelu
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa představuje nový typ mezikontinentální balistické střely
  • Testy těchto zbraní však OSN Severní Koreji zakázala
  • Střela dosáhla výšky 6 200 kilometrů a letěla přes 1 000 kilometrů, aby zasáhla cíl

Severní Korea minulý týden otestovala nový typ mezikontinentální balistické střely. Jednalo se o největší raketovou zkoušku od roku 2017. Testy balistických a jaderních zbraní však OSN Severní Koreji zakázala, ta však tento zákaz pravidelně porušuje. Státní média uvedla, že vůdce Kim Čong-un přímo test rakety s názvem Hwasong-17 řídil a uvedl, že tento nový typ mezikontinentální balistické rakety je klíčový pro odvrácení jaderné války.

Vypuštěná střela se dostala do výšky přes 6 200 kilometrů a urazila přes 1 000 kilometrů, než dopadla do moře, kde přesně zasáhla cíl. Celkově letěla přibližně 71 minut. Joe Biden a japonský premiér Fumio Kishida tento start rakety odsoudili a zdůraznili, že je potřeba diplomacie. „Tento start je drzým porušením mnoha rezolucí Rady bezpečnosti OSN a zbytečně zvyšuje napětí a riskuje destabilizaci bezpečnostní situace v regionu,“ řekla již dříve tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki.


Jihokorejská armáda uvedla, že raketa byla odpálena v Sunamu, kde se nachází mezinárodní letiště Pchjongjang. Z tohoto letiště podle reuters.com odpálila Severní Korea 16. března neznámou raketu, která explodovala hned po startu a její trosky padaly na Pchjongjang a do blízkého okolí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze