OSN: k předsudkům vůči chudým lidem by se mělo přistupovat stejně jako k rasismu

OSN: k předsudkům vůči chudým lidem by se mělo přistupovat stejně jako k rasismu
Fotografie: pixabay.com
  • Diskriminace vůči chudobě by měla být nezákonná
  • Chudí lidé mají problémy si najít lepší zaměstnání nebo bydlení
  • K dětem z chudých rodin je ve školách přistupováno jinak než k ostatním

Chudoba omezuje přístup ke vzdělání, bydlení, lepšímu zaměstnání a sociálnímu kontaktu. Podle zvláštního zpravodaje Organizace spojených národů (OSN) Oliviera De Schuttera by se k předsudkům vůči chudým lidem mělo přistupovat stejně jako k rasismu nebo sexismu. To znamená, že by diskriminace vůči chudobě měla být také nezákonná.

„Svět se konečně probouzí a uvědomuje si nespravedlivost rasismu, sexismu a dalších forem diskriminace a zavádí zákony, které jim brání ničit lidské životy. Chudobu je potřeba brát stejně vážně,“ uvedl Olivier De Schutter pro theguardian.com. Stává se také, že zaměstnavatelé nechtějí přijmout chudé lidi na práci. Stačí, když vidí na životopise adresu, která se nachází v celkově chudé oblasti. Dalším příkladem může být to, když majitelé bytů odmítají chudým rodinám, které pobírají dávky, pronajímat byty. Žáci z chudších rodin, kteří chodí na základní školu, dostávají od učitelů odlišné rady týkající se středoškolského vzdělávání než jejich spolužáci z privilegovanějších rodin.


„Takové ponížení samo od sebe nezmizí,“ dodal Olivier De Schutter. Proto se De Schutter rozhodl vyzvat vlády jednotlivých zemí, aby do antidiskriminačních zákonů zahrnuly sociálně-ekonomické znevýhodnění. Uvedl také, že chudoba je celosvětovým problémem, ale v bohatších zemích, kde jsou ekonomické nerovnosti nejvýraznější, dochází k větší stigmatizaci chudých.

Mnoho zemí však nechce tento problém uznat, protože se socioekonomická situace může měnit. Na rozdíl od rasy, věku nebo sexuální orientace. „Ačkoli je to v zásadě správné, chudoba je přesto past, ze které může být pro jednotlivce obtížné uniknout. Potřebujeme více než kdy jindy chránit lidi v chudobě před takovou politikou.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze