Dnes je Světový den populace. Tentokrát zaměřený na rovnost pohlaví

Dnes je Světový den populace. Tentokrát zaměřený na rovnost pohlaví
Fotografie: unsplash.com
  • Každoročně od roku 1990 připadá na 11. červenec – v tento den v roce 1987 dosáhla celosvětová populace 5 miliard
  • Tentokrát je zaměřen na rovnoprávnost pohlaví a OSN se snaží upozornit na to, že velké procento žen nemá právo studovat či rozhodovat o svém těle
  • Předpokládá se, že do roku 2100 bude na Zemi téměř 11 miliard obyvatel

Světový den populace připadá každoročně na 11. července, a to již od roku 1990. Organizuje jej OSN, aby zvýšila u lidí podvědomí o populačních problémech. Minulý rok světová populace přesáhla 8 miliard a čísla neustále narůstají. OSN tak chce tímto dnem upozornit na plánování rodičovství, rovnost pohlaví, chudobu, zdraví matek a lidská práva. Pro tento rok je podle earthsky.com tématem genderová rovnost.

Populační fond OSN uvedl, že dnes je Evropa jediným místem, kde se očekává úbytek populace o 7 %. Naopak ve střední, jižní a jihovýchodní Asii, Latinské Americe a Karibiku a Severní Americe, bude populace nadále růst a svého maxima by měla dosáhnout kolem roku 2100. Než na Zemi byla 1 miliarda lidí, trvalo to stovky tisíc let, ale už v roce 2011 bylo na Zemi 7 miliard lidí a počet se neustále navyšuje. Podle odhadů bude v roce 2050 téměř 10 miliard lidí a v roce 2100 se bude populace blížit k 11 miliardám.

Ve stabilizaci populačního růstu hrají ženy důležitou roli. Záleží také na jejich vzdělání – v mnoha zemích však ženám dodnes není umožněno studovat stejně jako mužům, a navíc nemají možnost rozhodovat o početí. Podle statistiky více jak 40 % žen na světě nemůže rozhodovat samo o reprodukci a každé dvě minuty zemře jedna žena v důsledku těhotenství nebo porodu. Na světě žije celkem 800 milionů lidí, kteří neumí číst a více než 2/3 tvoří ženy.


Jak tento den vznikl?

11. červenec byl zvolen z toho důvodu, že v tento den roku 1987, dosáhla světová populace 5 miliard. Den byl ustanoven podle un.org Radou guvernérů Rozvojového programu OSN v roce 1989. Již v prvním roce byl oslavován ve více jak 90 zemích světa. Světový den populace navrhl demograf KC Zachariah, který letos ve věku 98 let zemřel.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze