Silná a stálá přátelství mohou být přínosem pro vaše zdraví

Silná a stálá přátelství mohou být přínosem pro vaše zdraví
Fotografie: unsplash.com
  • Pozitivní sociální zážitky ovlivňují nejen úroveň stresu a schopnost se s ním vyrovnat, ale také fyzické zdraví člověka
  • Špatné vztahy přispívají ke každodennímu stresu, jeho zvládání a horšímu zdravotnímu stavu
  • Naopak lidé, kteří jsou v lepším zdravotním stavu, mají často lepší vztahy s lidmi

Dobré přátelství a fyzické zdraví spolu mohou ještě více souviset, než by se očekávalo. Nový zveřejněný Society for Personality and Social Psychology ukázal, že pozitivní sociální zážitky ovlivňují nejen úroveň stresu a schopnost člověka se s ním vyrovnat, ale také fyzické zdraví.

Studie sledovala více než 4 tisíce lidí během tří týdnů, kteří každé tři dny na svých chytrých telefonech nebo chytrých hodinkách zaznamenávali pozitivní a negativní zkušenosti s jejich nejbližšími. Kontrolovali také krevní tlak, srdeční frekvenci, stres a jeho zvládání. Lidé, kteří měli ve svém okolí pouze pozitivní vztahy, lépe zvládali stresové situace a měli nižší krevní tlak. Mít v okolí lidi, kteří k vám chvíli mají pozitivní vztah a chvíli zase negativní, může mít na člověka negativní dopad.


„Zdálo se, že negativní zkušenosti mají na člověka větší dopad než pozitivní. Jak pozitivní, tak i negativní zkušenosti v našich vztazích mají na nás vliv. Přispívají ke každodennímu stresu, jeho zvládání a zdravotnímu stavu. Navíc nezáleží jen na tom, jak se celkově cítíme v našich vztazích, vzestupy a pády jsou také důležité,“ uvedl pro cnn.com hlavní autor studie Brian Don z Aucklandské univerzity. „Výsledky nejsou překvapivé, vzhledem k tomu, že předchozí studie rovněž prokázaly souvislost mezi zdravými vztahy a zdravím člověka. Ale vidět, jak přátelství ovlivňují specifické aspekty fyzického zdraví, přispívá k vědeckému pochopení tohoto spojení,“ dodala Dr. Kathleen Mullan Harris, která se studie nezúčastnila.

„Je důležité si uvědomit, že tato studie nemůže úplně prokázat, že dobré vztahy mohou vést k lepšímu zdraví. Ale ukazuje to, že fyzické zdraví a sociální vztahy jsou často propojeny,“ doplnil Brian Don. „A propojení může fungovat i opačně. Lidé, kteří jsou v lepším zdravotním stavu, mají často lepší vztahy s lidmi, protože nejsou náladoví, nevrlí, nic je nebolí a nemají starosti,“ uvedla Dr. Kathleen Mullan Harris.

Autor studie doufá, že se budoucí studie rozšíří a bude tyto oblasti dále zkoumat. „Bylo by užitečné prozkoumat další fyziologické stavy, jako jsou reakce neuroendokrinního nebo sympatického nervového systému jako výsledky každodenních pozitivních a negativních vztahových zkušeností, které mohou odhalit různé vzorce asociací.“

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze