Singapurské letiště se dočká obřího komplexu s obchody, zahradami i vodopádem

Singapurské letiště se dočká obřího komplexu s obchody, zahradami i vodopádem
  • Komplex se jmenuje Jewel (Klenot) a otevře se již začátkem roku 2019 na singapurském letišti Changi
  • Rozloha objektu činí 35 tisíc metrů čtverečních, přičemž všech 10 podlaží pokryje dohromady plochu hned 134 tisíc metrů čtverečních
  • Jewel nabídne všelijaké restaurace, 300 obchodů, hotel se 130 pokoji či zastřešené zahrady s velkým vodopádem
  • Cena této honosné stavby se vyšplhala na v přepočtu 27,3 tisíc korun

Leštině Changi v Singapuru se již relativně brzy dočká zcela výjimečného rozšíření svých prostor. Nový komplex ponese honosné jméno Jewel a skutečně půjde o klenot mezi letišti. Nová stavba zabere 35 tisíc metrů čtverečních, což je rozlohou podobné třem fotbalovým hřištím. Celkově má Jewel nabídnou hned 10 podlaží, z nichž 5 bude nad a 5 pod zemí. Dohromady přitom dají plochu o rozloze 134 tisíc metrů čtverečních. Jen pro představu, Karlovo náměstí coby největší náměstí v ČR má rozlohu „pouhých“ 80 552 metrů čtverečních.

Podzemní podlaží bude tvořit 2 500 parkovacích míst, která nahradí současné parkoviště, na jehož místě se nový komplex staví. Zbývající podlaží nad zemí čítají kupříkladu velký hotel se 130 pokoji. 90 tisíc metrů čtverečních je dále rezervováno pro zhruba 300 obchodů a 21 700 metrů zaberou zastřešené zahrady či různé další atrakce pro volnočasové aktivity. Zbytek plochy zaberou stanice pro odbavování zavazadel a podobně.

Hlavní atrakcí se má ovšem stát 40 metrů vysoký vodopád jménem Rain Vortex v samém srdci zahrad, na který bude ve tmě promítána barevná světelná show. Pokud se budou lidé při čekání na svůj let i tak nudit, mohou se rovněž projít po vyvýšených plošinách, které mají být rozvěšeny po celém komplexu. Budou si tak moci vyfotit pár pěkných fotek pro svůj Instagram.

Jewel - singapurské letiště

Konstrukci celého komplexu tvoří z velké části sklo a ocel a má ji na svědomí řada architektů. Největší umělecký vliv jde ovšem cítit od architektů ze společnosti Safdie Architects, kteří stojí za překrásnou stavbou Marina Bay Sands rovněž v Singapuru. Stavba Jewel započala už 5. prosince 2014 a koncem příštího roku mají být práce dokončeny. Slavnostní zahájení se pak má uskutečnit zkraje roku 2019. Cena tohoto letištního skvostu je odhadována na 1,7 miliard singapurských dolarů, v přepočtu tedy zhruba 27,3 miliard korun.

Zdroje: youtube.com, jewelchangiairport.com (pozor, stránka má objem přes 20 MB)

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze