Rusko zveřejnilo harmonogram výstavby ruské vesmírné stanice

Rusko zveřejnilo harmonogram výstavby ruské vesmírné stanice
Fotografie: pixabay.com
  • V roce 2027 chce Roskosmos vyslat na oběžnou dráhu první modul
  • Do roku 2033 budou následovat další čtyři základní moduly a dva speciální
  • Spolupráce na ISS bude ukončena v roce 2028, kdy chce Roskosmos vyslat první kosmonauty na svou stanici

Není žádnou novinkou, že se Rusko chce ve vesmíru osamostatnit a stáhnout se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), což je aktuálně poslední místo, kde spolupracují Rusko a Spojené státy. Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Jurij Borisov na začátku července zveřejnil plán výstavby nové vesmírné stanice, která by měla být dostavěna do roku 2033. „Jurij Borisov schválil obecný harmonogram vytvoření ruské orbitální stanice. Dokument také podepsalo 19 generálních ředitelů podniků korporace,“ uvedl podle agentury TASS Roskosmos.

První výzkumný a energetický modul bude vypuštěn v roce 2027 a utvoří tak orbitální základnu. Do roku 2030 pak bude agentura postupně vypouštět na oběžnou dráhu další čtyři základní moduly, které budou sloužit pro nejrůznější účely. Do roku 2033 pak chce Rusko vyslat ještě další dva speciální moduly. K čemu budou sloužit ale Roskosmos blíže neuvedl. Celý projekt bude stát přibližně 608,9 miliardy rublů (163,25 miliardy korun).

Roskosmos také podepsal novou smlouvu o létání na nové těžké nosné raketě Angara A5, která na oběžnou dráhu jednotlivé segmenty stanice vynese. Raketa má podle space.com za sebou od roku 2014 tři úspěšné orbitální lety, ale před výstavbou stanice se počítá s dalšími letovými zkouškami. Stanice bude obíhat ve výšce přibližně 400 km nad Zemí, tedy asi ve stejné výšce jako je nyní ISS.


Rusko svoji vlastní stanici plánuje už od roku 2021. ISS považuje již delší dobu za zastaralou a dokud se bude odehrávat válka na Ukrajině, není možné, aby se Rusko a Amerika spojily a opět utvořily jeden projekt. Rusko si od vlastní vesmírné stanice slibuje vědecko-technický rozvoj a bezpečnost státu, které podle něj na ISS nelze realizovat kvůli mezinárodní dohodě i zastaralým přístrojům. Rusko potvrdilo svoji spolupráci na ISS do roku 2028. Ve stejném roce chce také poprvé vyslat kosmonauty na novou stanici.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze