Další vesmírný odpad dopadl na Zemi. Tentokrát šlo o čínský modul

Další vesmírný odpad dopadl na Zemi. Tentokrát šlo o čínský modul
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa vynesla na oběžnou dráhu čínské astronauty už v listopadu minulého roku
  • Průlet atmosférou zachytili obyvatelé Kalifornie
  • Vesmírný odpad je problémem jak na Zemi, tak na oběžné dráze

Ačkoliv se většina společností snaží přejít už na znovupoužitelné rakety, pořád se do vesmíru vypouští rakety, které jsou jen na jedno použití. Ty se poté nějakou dobu drží na oběžné dráze a postupně padají dolů, až vlétnou do zemské atmosféry. Některé kusy zcela shoří při cestě na Zemi, jiné jsou ale tak obrovské, že menší části dopadnou na Zemi – většinou tedy do oceánu.

I tyto návraty ale lze již naplánovat tak, aby byla jistota, že neohrozí obydlené oblasti. Inženýři ještě před vstupem do atmosféry nasměrují správně sondu tak, aby její telemetrie končila v oceánu. To ale nelze udělat s vesmírným hardwarem, který nelze na dálku ovládat. A to je přesně případ čínského vesmírného modulu, který včera vlétl do atmosféry a obyvatelé Kalifornie jej mohli pozorovat jako velkou ohnivou kouli, která prolétla oblohou.

Americká meteorologická společnost (AMS) zveřejnila snímky od obyvatelů, kteří padající modul zachytili na snímcích, a to od Sacramenta až po San Diego. Že se jedná o modul čínské kosmické rakety z mise Shenzhou 15, zveřejnil na sociální síti X Astrofyzik Jonathan McDowell. Raketa s astronauty přitom odstartovala už v listopadu minulého roku. Jednalo se o orbitální modul, který váží asi 1,5 tuny a zajišťuje více prostoru pro astronauty. Tato část ale není stavěna pro návrat na Zemi – to umožňuje pouze modul pro astronauty.


Někteří pozorovatelé měli podle space.com za to, že se jedná o raketu Falcon 9, která jen několik hodin předtím vypustila satelity Starlink. O tuto raketu jít ale nemohlo, jelikož je znovupoužitelná a po startu se vrátila bezpečně na Zemi.

Čína vypouští do vesmíru satelity i astronauty za pomoci rakety Dlouhý pochod 5B, která je vždy na jedno použití. Není to tak poprvé, co se její část nekontrolovatelně zřítila na Zemi. Kromě toho, že kusy mohou zasáhnout obydlenou oblast, jde i o to, že několik měsíců krouží na oběžné dráze a ohrožují tak funkční satelity i lety do vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze