Sluneční bouře narušují systémy GPS zemědělců v kritickém období výsadby

Sluneční bouře narušují systémy GPS zemědělců v kritickém období výsadby
Fotografie: John Deere
  • Ovlivněny jsou hlavně traktory spoléhající na přesnou navigaci pomocí GPS
  • Solární bouře přišly v kritickém období pro setí kukuřice

Nezvykle silná aktivita Slunce v posledních dnech je často spojována s pozorováním polárních září, jak ale upozorňují odborníci, odvrácenou stranou tohoto spektáklu je však možnost narušení nejrůznějších elektronických systémů. Nejčastěji je zmiňované riziko přetížení rozvodných sítí a také všeho, co nějakým způsobem závisí na práci družic na oběžné dráze Země.

Druhý zmiňovaný problém dopadl podle 404media.co na americké farmáře. Sluneční bouře, které v posledních dvou nocích obdivovaly lidi polární září, také narušily činnost satelitů GPS, což ochromilo činnost některých farmářů na Středozápadě. Problémy přinutily mnohé z nich přerušit setí právě v době, kdy se blíží rozhodující termín pro pěstitele kukuřice.

Sluneční erupce údajně dočasně vyřadily z provozu některé systémy závislé na GPS, což narušilo přesnost systémů Real-Time Kinematic (RTK). Traktory John Deere a dalších značek používají RTK pro přesnost určení polohy na úrovni centimetrů při provádění zemědělských prací, jako je sázení plodin nebo hnojení.

Podle víkendového varování kansaského a nebraského prodejce John Deere Landmark Implement způsobily „extrémně narušené systémy drastické posuny na poli a dokonce i některé změny v osevních postupech“ u těch, kteří během výpadků pokračovali v setí. Společnost Landmark uvedla, že zasazené řádky nebudou tam, kde si naváděcí systém traktoru AutoPath myslí, že jsou později, až bude čas je ošetřit. Pokud tedy zemědělci nepřijmou nápravná opatření, může to ohrozit případnou sklizeň.


Zemědělec Tom Schwarz, který byl v článku rovněž citován, uvedl, že sluneční bouře zastavily jejich činnost a že nyní hrozí, že předpověď počasí ještě více oddálí výsadbu. Jeho farma a další jí podobné používají systémy RTK k výsadbě plodin až k okraji pruhů, kterými mezi nimi projíždějí traktory, a pokud by GPS byla při výsadbě nepřesná, hrozí, že později plodiny zničí, protože lidští řidiči nedokážou řídit dostatečně rychle nebo dobře aby udrželi traktory mezi řádky.

Hlavním problémem pro zemědělce je, že současné termíny jsou kritické pro zasetí jedné z hlavních plodin pro Severní Ameriku – kukuřice. Každý den zpoždění může mít vliv na kvalitu sklizně, a tak mnozí zemědělci řeší složité dilema.

V této souvislosti se tak připomínají události z března 1989, kdy silná bouře na několik hodin vyřadila z provozu miliony lidí v jedné kanadské provincii. Problémy mohou způsobit i slabší bouře, jako když bouře v roce 2022 vyřadila z provozu desítky satelitů Starlink, který hlásí občasné výpadky i letos.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze