Snímky ze sondy Juno naznačují, že měsíc Europa byl nedávno aktivní

Snímky ze sondy Juno naznačují, že měsíc Europa byl nedávno aktivní
Fotografie: NASA
  • Fotografie byla pořízena v roce 2022, kdy se sonda nacházela od povrchu měsíce 412 km
  • Na povrchu Europy je vidět narušená oblast, kde nejspíše došlo k výtryskům kapalné vody, která se dostala skrze ledovou krustu
  • Vědci to však zatím nemohou s jistotou potvrdit, musí počkat na další pozorování

Jupiterův měsíc Europa je jedním z nejžhavějších kandidátů na mimozemský život. Ačkoliv se nachází daleko od Slunce, jeho složení naznačuje, že by se pod kilometry tlustou ledovou krustou mohl nacházet alespoň mikrobiální život. Tento měsíc už dříve zkoumaly kosmické lodi Voyager, Galileo a New Horizons, které pořídily snímky jeho povrchu. Poslední snímky pak pořídila v roce 2022 sonda Juno, která prolétla nad jeho povrchem pouhých 412 km a pořídila doposud nejostřejší snímky.

Nová studie zveřejněná JGR Planets, porovnala snímky s dřívějšími ze sondy Galileo. Vědci zjistili povrchové rozdíly, které naznačují, že se na povrch dostala kapalná voda, která se nachází pod povrchem. Na snímcích jsou tmavé skvrny, které nejspíše souvisejí s výtrysky vody a poškozením ledové skořápky Europy. Vědecký tým však toto tvrzení zatím nemůže s jistotou potvrdit, jelikož nemůže vyloučit, že se nejedná pouze o rozdíly v kvalitě pořízených snímků.

Snímek sonda Juno pořídila 29. září 2022 za pomoci kamery Stellar Reference Unit (SRU), která má rozlišení 256 až 340 m/pixel. „Snímek SRU odhaluje povrchový detail útvaru chaosu o rozměrech 37 km × 67 km s tvarem připomínajícím ptakopyska. Tato narušená oblast ledového povrchu je jedinečná v oblasti pozorované SRU a zdá se, že prošla neobvyklým procesem ve srovnání s okolním terénem,“ uvádí studie. Oblast pojmenovaná „Platypus“ (Ptakopysk), kde se tyto útvary nacházejí, tak bude cílem i pro nadcházející mise.


Aktuálně k Jupiteru i jeho měsícům směřuje sonda JUICE. Ta odstartovala v dubnu minulého roku a jedná se o misi Evropské kosmické agentury (ESA). K Jupiteru by měla dorazit v roce 2031 a začne právě studováním Europy. Letos také odstartuje mise NASA Europa Clipper, která bude na Europě hledat život.