Mise JUICE odstartovala! Sonda je na cestě k Jupiteru

Mise JUICE odstartovala! Sonda je na cestě k Jupiteru
Fotografie: ESA
  • Raketa odstartovala 14:15 SELČ a vše proběhlo dle plánu
  • Sonda se od rakety odpojila přibližně 28 minut po startu a nyní bude roztahovat solární panely
  • K Jupiteru dorazí v roce 2031, kde se zaměří na jeho tři největší měsíce

Raketa Ariane 5, která je poháněna kapalným kyslíkem a vodíkem, dnes ve 14:15 SELČ po včerejším odkladu kvůli nepříznivému počasí odstartovala z Francouzské Guyany. Nejdříve se zažehly pomocné rakety na tuhé palivo a následně i centrální stupeň.

Po dvou minutách se automaticky odpojily pomocné rakety a přibližně po další minutě se uvolnil ergonomický kryt, který odhalil družici. Raketa následně oblétala Zemi a necelých 9 minut po startu se odpojil centrální stupeň, dále pokračoval jen pomocný stupeň připevněný u sondy. Ten ji dostal přibližně na rychlost 10 km/s, což je takzvaná úniková rychlost, kdy je družice schopná dostat se z naší oběžné dráhy a zamířit k Venuši, kde se později otočí a zamíří opět k Zemi, kde využije oběžné dráhy. Následně se znovu vrátí k Venuši a ještě dvakrát na naši oběžnou dráhu, aby se nakonec dostala na trajektorii k Jupiteru.

Přibližně 25 minut po startu se vypnul motor u pomocné rakety a o necelé tři minuty později se sonda oddělila od druhého stupně. ESA při živém vysílání potvrdila, že sonda v pořádku komunikuje. Posledním důležitým krokem bude rozložení solárních panelů, které budou mít neuvěřitelných 85 m². Zda se rozložily dle očekávání, to se dozvíme až později, ale doposud proběhlo vše podle plánu ESA.


Na co přesně se JUICE zaměří?

Až v roce 2031 doletí sonda k Jupiteru, zaměří se na jeho měsíce, na nichž bude hledat život. Kromě Europy a Callista bude studovat největší měsíc v naší Sluneční soustavě – Ganymede. Ten má dokonce své vlastní magnetické pole, vědci tak na něm mohou pozorovat stejně jako u nás polární záře. JUICE se také zaměří na jeho slapové jevy, jež jsou ovlivněny Jupiterem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze