Sonda na povrchu Marsu zachytila podobu medvídka Paddingtona

Sonda na povrchu Marsu zachytila podobu medvídka Paddingtona
Fotografie: NASA/JPL-Caltech/UArizona
  • Snímek pořídila kamera HiRISE ve výšce 251 km nad povrchem Marsu
  • Kopec tvarem připomíná nos a dva krátery oči medvěda

Vědci z Univerzity of Arizona, kteří studují povrch Marsu, našli na jeho povrchu místo, jež se podobá medvídku Paddongtonovi. Snímek pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), která je na oběžné dráze Marsu již od roku 2006 a od té doby nepřetržitě poskytuje informace o geologii, klima i atmosféře Marsu. Fotografie byla pořízena již 12. prosince 2022, když sonda prolétala ve výšce 251 km nad jeho povrchem.

Ačkoliv jde o kopec a dva krátery, většina z nás v něm ihned najde medvěda, přesněji pak hlavu medvídka Paddingtona. Jeho nos tvoří kopec, který může mít podle vědců z univerzity sopečný, nebo bahenní průduch. Dva krátery vytváří oči a tvar celé hlavy dodává kruhový vzor, který je nejspíše způsoben usazováním nánosu nad impaktním kráterem.


Sonda pořídila snímek pomocí kamery HiRISE, která ve vysokém rozlišení dokáže zaznamenat útvary, které mají na povrchu Marsu pouhý jeden metr. „Kamera pracuje ve viditelných vlnových délkách stejných jako lidské oči, ale s teleskopickou čočkou, která vytváří snímky v rozlišení, které dosud nebylo při planetárních průzkumných misích k dispozici,popisuje přístroj NASA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze