Hvězda Betelgeuse se chystá vybuchnout. Až se tak stane, bude zářit na obloze

Hvězda Betelgeuse se chystá vybuchnout. Až se tak stane, bude zářit na obloze
Fotografie: NASA
  • Hvězda je od nás vzdálena 650 světelných let a pokud exploduje, bude na obloze zářit jako Měsíc v úplňku
  • Poslední studie poukazuje na to, že by mohla vybuchnout za méně než 300 let
  • Betelgeus je pravděpodobně větší, než se původně očekávalo, což značí pozdější fázi života

Betelgeuse je jednou z nejjasnějších hvězd na obloze, kterou můžeme pozorovat. Pokud nevíte, kde ji hledat, nachází se na levém rameni v souhvězdí Orion. Nová studie nedávno uvedla, že tomuto červenému obru dojde palivo za méně jak 300 let. Jakmile se tak stane, zhroutí se do sebe a vznikne černá díra. Při zhroucení však dochází k výbuchu supernovy – hvězda odhazuje vnější vrstvy, které jsou do vesmíru posílány rychlostí až 40 000 km/s. Jakmile k výbuchu dojde, bude tento jev pozorovatelný ze Země. Betelgeus je totiž obrovská hvězda vzdálená od nás jen 650 světelných let a výbuch bude pozorovatelný několik týdnů. A nebude se jednat o žádnou malou záři – bude svítit jasně jako Měsíc při úplňku.

Kdy však k výbuchu supernovy dojde, neumí nikdo dopředu přesně určit. Většina astronomů si myslí, že hvězdě bude ještě nějakou dobu trvat, než vybuchne, ačkoliv již spálila veškerý palivový vodík a nyní ve svém jádru spojuje helium na těžší prvky. Jedná se o obří hvězdu – je 11krát hmotnější než naše Slunce a nejméně 764krát větší. Pokud bychom ji vyměnili za naše Slunce, její plyn ve vnější atmosféře by pohltil i Jupiter.

Nová studie také poukazuje na to, že je hvězda větší, než se původně myslelo. Její průměr je však obtížné změřit, jelikož se nejedná o hladkou plazmu, ale o shluk vroucích bublin zahalených do oblaků prachu. Jasné také je, že Betelgeuse pulzuje, tedy zvětšuje se a zmenšuje v pravidelných intervalech po 420 dnech, kdy také více září a naopak potemňuje.


Na hvězdě je zvláštní ještě další věc, pro kterou nemají astronomové vysvětlení – další cyklus trvající 2 200 dní. Pravděpodobně je tato doba hlavním pulzačním režimem hvězdy a 420denní cyklus je pouze doprovázející. „Takový scénář však vyžaduje, aby Betelgeuse byl až o jednu třetinu širší, aby tyto modely jeho vývoje fungovaly,“ uvedl pro space.com hlavní autor studie Hideyuki Saio. A pokud je opravdu hvězda širší, znamená to, že se nachází v pozdější fázi svého života, což by mohlo znamenat i dřívější výbuch, než se původně očekávalo.

V pozdější fázi již hvězda nespaluje helium, ale uhlík. Hélium může hvězda spalovat i desítky tisíc let, u uhlíku se doba razantně zkracuje. „Ačkoli nemůžeme přesně určit, kolik uhlíku zbývá právě teď, naše evoluční modely naznačují, že k vyčerpání uhlíku dojde za méně než 300 let. Po vyčerpání uhlíku, pravděpodobně za několik desítek let, dojde k fúzím dalších těžších prvků a poté by se centrální část zhroutila a došlo by k výbuchu supernovy,“ uvedl Saio.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze