Sony pracuje na oživení herní přenosné konzole. Bude ale jiná, než byste doufali

1
Sony pracuje na oživení herní přenosné konzole. Bude ale jiná, než byste doufali
Fotografie: Petr Vojtěch, fZone.cz
  • Tato herní konzole má mít 8" Full HD dotykový LCD displej i haptickou odezvu známou z DualSense
  • Její využití se má však omezovat na funkci Remote Play, tj. zrcadlení hry z PlayStationu 5

Ačkoliv je na trhu Nintendo Switch nebo třeba Steam Deck a ASUS připravuje zajímavě vypadající přenosnou herní konzoli ROG Ally, mnoha videoherním nadšencům se stále stýská po dobách slávy Sony PSP (a později PS Vita). Tyto přenosné herní konzole umožňovaly hrát na cestách a hlavně se těšily široké podpoře herních vývojářů (zejména PSP), tudíž na ně bylo dostupných mnoho zajímavých herních titulů.

Aktuální zprávy od insidera Toma Hendersona, který publikuje na insider-gaming.com, poukazují na to, že Sony v současnosti také připravuje přenosnou herní konzoli s přezdívkou Q Lite, jedná se však o dost odlišné zařízení, než bychom doufali. Na rozdíl od například zmíněného Steam Decku se nebude jednat o zařízení určené k hraní cloudových her, ale pouze o „prodlouženou ruku“ herní konzole PlayStation 5, jež podporuje funkci Remote Play. Tu lze ovšem využívat třeba i v propojení se smartphonem a jedná se zkrátka o zrcadlení hry z PlayStationu na obrazovku telefonu či třeba tabletu. Dodejme, že i při hraní na domácí síti je při hraní patrné zpoždění, Remote Play je tak určený spíše pro hraní pomalejších her.

Samotná herní konzole s označením Q Lite má pak nabídnout 8" Full HD LCD dotykový displej, haptickou odezvu známou z ovladače DualSenseči adaptivní triggery. Stejně tak nemá chybět reproduktor, 3,5mm jack či tlačítka pro ovládání hlasitosti. Podle všeho by mohla dorazit ještě před oznámením PlayStationu 5 Pro, který je očekáván ke konci příštího roku.