Soukromá mise Ax-1 se úspěšně připojila k posádce na ISS

Soukromá mise Ax-1 se úspěšně připojila k posádce na ISS
Fotografie: Axiom Space
  • Čtyři astronauti dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici s mírným zpožděním
  • Připojení k modulu Harmony se zpozdilo kvůli potížím s kamerou v kapsli
  • Během pobytu budou astronauti provádět různé experimenty
  • Axiom Space chce v roce 2024 začít pracovat na vlastní vesmírné stanici

Čtyři astronauti soukromé mise Ax–1 dorazili v sobotu 9. dubna ve 14:29 na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Michael López–Alegría, Larry Connor, Eytan Stibbe a Mark Pathy se připojili v kapsli Crew Dragon Endeavour k modulu Harmony. NASA uvedla, že proběhlo se zpožděním 45 minut, jelikož posádka měla problém s kamerou. Nakonec potíže vyřešil pozemní tým SpaceX a kapsle se mohla připojit k sedmičlenné posádce expedice 67 v čele s velitelem Tomem Marshburnem.

Velitel mise Michael López–Alegría je nyní prvním bývalým astronautem NASA, který se vrátil na ISS. Eytan Stibbe je teprve druhým izraelským občanem, který letěl do vesmíru. „Existuje tradice, že když překročíte určitou hranici – a ta hranice je diskutabilní, ale ve Spojených státech je to 50 mil (80 km) – stanete se podle dosažené výšky astronautem, a to se včera stalo těmto třem pánům poprvé,“ řekl López–Alegría.


Během pobytu bude posádka Ax–1 provádět mnoho různých experimentů, které budou zahrnovat studie v oblasti lidského výzkumu, technologické demonstrace a pozorování Země. „Jsme rádi, že jsme tady, i když máme trochu zpoždění. Těším se na další kapitolu. Díky za všechnu tu skvělou práci,“ řekl Michael López–Alegría. Mise Ax–1 znamená pro Axiom Space pouze začátek soukromých letů na ISS, uvedl space.com. Společnost má již zarezervováno několik dalších letů na ISS se SpaceX a poté chce začít se stavěním vlastní vesmírné stanice. První modul plánuje vyslat na oběžnou dráhu v roce 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze