Roskosmos znovu pohrozil ukončením spolupráce na ISS

Roskosmos znovu pohrozil ukončením spolupráce na ISS
Fotografie: NASA
  • Roskosmos chce přehodnotit spolupráci na ISS v případě pokračujících sankcí vůči Rusku
  • Šéf společnosti uvedl, že bez ruské části není ISS schopna fungovat
  • NASA doufá, že k této situaci nedojde, pro všechny případy však otestuje, zda by Cygnus dokázala udržet ISS na oběžné dráze

Dmitrij Rozogin, šéf Roskosmosu zveřejnil 2. března na Twitteru odkaz na video, kde uvedl, že přehodnotí spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), pokud Spojené státy budou pokračovat v sankcích vůči Rusku. „Američané jsou pragmatičtí lidé. Chtějí udržet spolupráci s Ruskem v rámci Mezinárodní vesmírné stanice navzdory četným sankcím. Proč? Protože je nemožné řídit vesmírnou stanici bez nás. Jsme zodpovědní za jeho navigaci a dodávku paliva,“ uvedl Rozogin. Dodal také, že pokud bude USA nadále nepřátelská, bude znovu uvažovat o existenci ruské části na ISS, avšak doufá, že k tomuto scénáři nedojde.

Rozogin naznačil, že spíše, než krátkodobé přerušení spolupráce by přerušili po roce 2024 celkovou součinnost. NASA však nadále ve spolupráci doufá. „Navzdory výzvám zde na Zemi je NASA oddána sedmi astronautům a kosmonautům na palubě Mezinárodní vesmírné stanice,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. Uvedl také, že NASA pokračuje v pracovních vztazích se všemi mezinárodními partnery, a to z důvodu udržení bezpečného provozu ISS. Na vesmírné stanici jsou aktuálně čtyři kosmonauti z NASA, dva ruští a jeden z Evropské vesmírné agentury (ESA).


Pro NASA je nejdůležitější zajistit běžný provoz stanice, a proto tak řeší i situaci, kdy by došlo k odpojení ruské části z ISS. Dle spacenews.com by jedním z řešení mohla být i kosmická loď Cygnus od společnosti Northrop Grumman, která je aktuálně připojena k ISS. Cygnus v dubnu provede test, zda by svými tryskami dovedla udržet ISS na oběžné dráze. Toto doposud zajišťovaly pouze ruské kosmické lodě Progress a samotná ruská část stanice. NASA však uvedla, že neplánují provozovat ISS bez Ruska. K celé situaci se již před nedávnem vyjádřil také Elon Musk, který řekl, že v případě odpojení ruské části by zachránil ISS před deorbitací kosmickou lodí Dragon, která by se k ISS připojila.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze