SpaceX chce do konce tohoto desetiletí dostat lidi na Mars

SpaceX chce do konce tohoto desetiletí dostat lidi na Mars
Fotografie: SpaceX
  • SpaceX chce dostat astronauty na Mars pomocí rakety Starship
  • Raketa stále čeká na enviromentální schválení od amerického Federálního úřadu pro letectví
  • Staship se bude podílet i na misi Artemis

Provozní ředitelka společnosti SpaceX Gwynne Shotwellová v rozhovoru pro CNBC uvedla, že do konce této dekády se pravděpodobně dostanou astronauti na Mars. „Myslím, že na povrch Marsu potřebujeme dostat veškeré zásoby a poté o tom lidé začnou více přemýšlet. A pak si myslím, že do pěti nebo šesti let lidé uvidí, že to bude skutečné místo, kam se mohou vydat“ uvedla.

Právě společnost SpaceX chce pomocí rakety Starship být první, kdo astronauty na Mars dostane. Starship má před sebou dle space.com již několik domluvených misí na Měsíc, včetně mise Artemis od NASA. Čeká však stále na schválení od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Dokud úřad nedokončí enviromentální hodnocení rakety, nemůže firma provést testovací let. Povolení od FAA mělo proběhnout již na konci minulého roku, úřad však dokončení několikrát odložil a poslední uvedené datum je určeno na 31. 5.


Starship je plně znovupoužitelná raketa, která byla navržena pro přepravu nákladu i posádky na Měsíc, Mars, ale i dále do vesmíru. Kosmická loď se skládá ze dvou základních částí – nosné rakety Super Heavy a kosmické lodi Starship. Nosná raketa by měla být schopna pojmout až 100 tun nákladu. Raketa čeká na svůj první start v kosmodromu Starbase v Texasu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze