Posádka mise Crew-3 úspěšně přistála na Zemi

Posádka mise Crew-3 úspěšně přistála na Zemi
Fotografie: NASA
  • Astronauti přistáli v Mexickém zálivu 43 minut po půlnoci
  • Čtyřčlenná posádka strávila ve vesmíru celkově 177 dní
  • Po dobu strávenou ve vesmíru Crew-3 podnikla tři výstupy do vesmíru a podílela se na experimentech

Čtyřčlenná posádka mise Crew–3 úspěšně přistála dnes 43 minut po půlnoci středoevropského času v Mexickém zálivu poblíž Floridy. Astronauti Kayla Barron, Raja Chari, Thomas Marshburn a Matthias Maurer, který je z Evropské vesmírné agentury (ESA), strávili ve vesmíru 177 dní, z toho 175 dní na ISS. Kapsle Dragon Endurance od SpaceX dopadla s pomocí padáků do oceánu, kde ji poté lodě od SpaceX dopravily na břeh.

Partnerství NASA se SpaceX nám opět umožnilo bezpečně dopravit posádku na vesmírnou stanici a zpět, což umožnilo průlomovou vědu, která pomůže našim astronautům cestovat dále do vesmíru než kdykoli předtím. Tato mise je jen dalším příkladem toho, že jsme skutečně ve zlaté éře komerčních vesmírných letů. Kaylo, Rajo, Tome a Matthiasi, děkujeme za vaše služby a vítejte doma!“ řekl administrátor NASA Bill Nelson.


Mise Crew–3 odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) 10. listopadu minulého roku a připojila se k posádce o den později. Během pobytu astronauti obletěli Zemi celkem 2 832krát a podnikli celkem tři výstupy do vesmíru pro modernizaci a údržbu stanice.

Po dobu strávenou na ISS se dle NASA Crew–3 podílela na práci zkoumající to, jak rostou rostliny v mikrogravitaci a pěstováním rostlin bez půdy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze