Sledujte dnes živě pátý letový test obří rakety Starhip

Sledujte dnes živě pátý letový test obří rakety Starhip
Fotografie: SpaceX
  • Start je naplánován na 14. hodinu SELČ
  • SpaceX spustí živé vysílání na sociální síti X ve 13:35
  • Během testu dojde k pokusu o zachycení Super Heavy pomocí ramen

SpaceX před několika dny na sociální síti X uvedla, že plánuje pátý testovací let s raketou Starship 13. října. V tu dobu ale nebylo jisté, zda Federální úřad pro letectví (FAA) povolí start. To byla totiž ta poslední věc, která bránila startu. Raketa je již několik týdnů připravena na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase v Texasu a má za sebou veškeré potřebné předstartovní testy. Povolení ke startu ale bylo uděleno, a tak již nic nebrání raketu vypustit.

Start je naplánován na dnešní 14. hodinu středoevropského času a SpaceX začne vysílat o 25 minut dříve přímo na síti X. Předchozí let byl bezesporu úspěšný, ale horní stupeň Starship utrpěl velké poškození při průletu atmosférou. Celý její povrch byl pokryt dlaždicemi, které sloužily jako tepelný štít, a ty postupně odpadávaly. „Technici SpaceX strávili více než 12 000 hodin výměnou celého systému tepelné ochrany za dlaždice novější generace, záložní ablační vrstvu a další ochranu mezi konstrukcemi klapek,uvedla společnost v aktualizaci.

FAA udělil povolení ke startu na poslední chvíli. To není ovšem nic nového, jelikož se tak stalo i u předchozích povolení. Tentokrát ale nevyšetřoval nehodu – zabýval se environmentálním dopadem na okolí, zejména pak sonickým třeskem, který raketa způsobí. SpaceX ale provedla na posledním prototypu rakety další vylepšení, a to stejné provedla na odpalovací rampě. Ta tentokrát bude hrát důležitou roli, jelikož se poprvé za pomoci ramen pokusí zachytit nosnou raketu Super Heavy. Při předchozích letech byla buďto zničena, nebo dopadla do oceánu.


Cíl testovacího letu bude prakticky stejný jako u minulého startu. Raketa vyletí na suborbitální dráhu, která je pro testovací lety nejvhodnější. Následně vstoupí zpět do atmosféry a po průletu přistane v Indickém oceánu. Nosná raketa Super Heavy se po odpojení nasměruje zpět k odpalovací rampě, kde dojde k zachycení. Pokud by během návratu došlo k jakékoliv chybě, automaticky se nasměruje do oceánu, kam dopadne. Celý testovací let by měl trval přibližně hodinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze