SpaceX znovu testuje motory na prototypu Starship

SpaceX znovu testuje motory na prototypu Starship
Fotografie: SpaceX
  • Poprvé bylo otestováno všech šest motorů Raptor 2 na prototypu Starship 24
  • Raketa byla naplněna kapalným kyslíkem a metanem
  • Motory hořely téměř 8 sekund a způsobily několik požárů

SpaceX se už delší dobu snaží testovat motory na prototypu nosné rakety Super Heavy i rakety Starship. Starship už svůj premiérový testovací let měla, Super Heavy však zatím ne, a to chce SpaceX brzy změnit. Starship by měla do budoucna dopravovat astronauty na Měsíc a provozní ředitelka SpaceX nedávno uvedla, že chce do konce tohoto desetiletí dostat lidi na Mars.

Testování motorů je zdlouhavý proces a SpaceX postupuje pomalu, aby nedošlo k případnému poškození prototypu. Nejprve tým zažehl pouze jeden motor u prototypu Super Heavy, u kterého došlo k výbuchu a následnému požáru v okolí. Později společnost provedla test znovu a již úspěšně. Na Prototypu Starship 24 byly otestovány úspěšně dva motory na začátku srpna. Další pokusy byly neúspěšné, až se nakonec SpaceX rozhodlo vyměnit jeden z motorů. 9. září bylo zažehnuto na Starship 24 poprvé všech šest motorů na téměř 8 sekund. Před samotným zážehem byla raketa naplněna kapalným kyslíkem a kapalným metanem.


Motory Raptor 2 mají podle teslarati.com téměř dvakrát silnější tah než nosná raketa Falcon 9 a po zážehu vzniklo několik požárů a betonový povrch pod prototypem byl pravděpodobně zcela zničen – roztavené kusy se rozlétly do okolí, kde způsobily další menší požáry. K poškození Starship 24 by dojít nemělo, jelikož je před těmito teplotami chráněna. SpaceX ale bude muset ještě zapracovat na ochraně okolního prostředí, jinak nemusí dostat povolení od Federálního úřadu pro letectví (FAA) pro testovací orbitální let.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze