Spotify

Tajemství nejúspěšnějších společností
Spotify
Fotografie: Unsplash
  • Na streamovací platformě najdeme více než 70 miliónů skladeb
  • Společnost působí už ve 178 zemích
  • Jejím hlavním konkurentem je Apple Music

Digitální mobilní služba, která nám poskytne přístup k milionům skladeb? To zní jako sen! Sen, který je však několik let realitou. Díky známé aplikaci Spotify poslouchá 366 miliónů lidí hudbu i podcasty téměř bez omezení. Společnost působí ve 178 zemích, kde má 165 miliónů platících odběratelů a neustále roste. Pokud vás zajímá, co stojí za jejím úspěchem, dnešní článek je právě pro vás.

Jak se ze švédského startupu stal streamovací gigant?

Notoricky známá streamovací platforma, která je tak populární, že pro mnoho lidí nemá konkurenci, byla světu představena v roce 2008. Malý švédský startup založil Daniel Ek společně s Martinem Lorentzonem v době, kdy se hudební průmysl – podobně jako průmysl filmový – potýkal s pirátstvím. Platforma měla s tímto problémem bojovat. Spotify je proto místem, které podporuje nové i světoznámé umělce v tvorbě a dává jim možnost téměř neomezeného kreativního vyjádření. Po dvouletém působení na trhu navázala společnost spolupráci s aplikací Shazam, která umí podle poslechu identifikovat téměř jakoukoliv skladbu. Od té doby nás všechny drahocenné hudební nálezy v aplikaci odkazují právě na streamovací službu Spotify.

Aplikace byla první tři roky ke stažení jen v některých částech Evropy, do USA se dostala až v roce 2011. V březnu téhož roku však společnost pokořila velmi důležitý milník – získala 1 milión platících odběratelů. O půl roku později se toto číslo vyšplhalo na dvojnásobek. V roce 2014 mělo Spotify 40 miliónů posluchačů a 10 miliónů platících odběratelů. O rok později se na platformě začaly objevovat i populární podcasty. V té době však na scénu přišel i hlavní konkurent společnosti – Apple Music neboli služba s měsíčním předplatným. Svůj byznysový model o rok později zaktualizovala i společnost Soundcloud se svou službou SoundCloud Go+, která také funguje na bázi měsíčního předplatného podobně jako Spotify nebo Apple Music. Mezi další konkurenty bychom mohli i zařadit Amazon Music a YouTube Music.

Co dělá Spotify výjimečným?

Streamovací platforma je dostupná téměř na jakémkoliv zařízení. Hudbu i podcasty můžeme poslouchat například na telefonech, přes tablet, počítač nebo chytrý reproduktor. Výhodou je také možnost tvoření vlastních playlistů, do kterých lze zařadit oblíbené skladby a sdílet je s přáteli nebo širokou veřejností. Algoritmus umí navíc vypozorovat, co se nám líbí. Na základě toho posléze doporučí i podobnou hudbu.

Sídlo společnosti ve Stockholmu
Sídlo společnosti ve Stockholmu

Předplatné

Na streamovací platformě nyní najdeme více než 70 miliónů skladeb a více než 2,6 miliónů podcastových titulů. Vše je dostupné zdarma, pokud si však chcete hudební svět užít na plno, můžete se stát předplatitelem, což má samozřejmě mnoho výhod. Služba Spotify Premium nabízí poslech bez omezení, bez reklam a přehrávání kdykoliv a kdekoliv – tedy i offline.

Spotify Premium

Jak si společnost vedla ve druhém kvartálu roku 2021?

Spotify včera zveřejnilo hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku, ze kterých víme, že se mu kvůli pandemii nepodařilo splnit cíl v rámci navýšení aktivních uživatelů každý měsíc. Společnost má momentálně 366 milionů posluchačů aktivních každý měsíc, chtěla však dosáhnout ambiciózních 377 miliónů. Číslo každopádně vzrostlo o 22 %, tedy o 9 miliónů, z toho 7 miliónů nových uživatelů si měsíčně platí prémiové balíčky. Kromě toho činily celkové tržby za druhý kvartál 2,3 miliardy eur (58,9 miliardy korun), což je o 9 % více než v prvním čtvrtletí tohoto roku.


Daniel Ek, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti

Daniel Ek je v současnosti šéfem Spotify a vlastní ve firmě 9% podíl. Nápad na streamovací platformu vznikl už v roce 2002, realizovat se však začal až o čtyři roky později, když se Daniel spojil s Martinem Lorentzonem.

Daniel Ek
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze