Star Wars

To nejlepší z Disney+
Star Wars
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme uzavřeli zatím poslední dostupnou fázi od Marvelu na Disney+
  • Dnes se podíváme na snímky ze světa Star Wars
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Disney+ nabízí také kompletní nabídku filmů ze světa Star Wars. Ještě před tím, než přijde na tuto streamovací platformu další řada úspěšného seriálu Mandalorian, pojďme se podívat na hrdiny ze světa Star Wars.

Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace)

Americký sci-fi snímek natočil a napsal režisér George Lucas. Jedná se o čtvrtý celovečerní snímek ze série Star Wars. Dějově předchází všem filmům, které byly natočeny dříve. V hlavních rolích hrají Jake Lloyd, Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Pernilla, August, Ian McDiarmid, Frank Oz, Samuel L. Jackson, Oliver Ford Davies a další. Snímek byl nominován na několik Oscarů, ale žádného nakonec nezískal. Epizoda I byla uvedena do kin 19. května 1999.

Mistr Rytířů Jedi Qui-Gon Jinn a jeho mladý učeň Obi-Wan Kenobi se po záchraně mladé královny Amidaly dostanou na pouštní planetu Tattooine. Tam se setkají s devítiletým otrokem Anakinem Skywalkerem, který z neznámých důvodů umí ovládat tajemnou sílu. Anakin je ze setkání s Jedi nadšený. Rád by s nimi odešel na naučil se jejich umění, ale nemůže. Zúčastní se závodu Kluzáků – pokud vyhraje, bude volný. To se mu podaří a odchází od své matky, aby se stal Jediem. Všichni společně se vrací na planetu Naboo, kde je čeká invaze nepřátel, a Qui-Gon Jinn a Obi-Wan Kenobi musí bojovat proti Darth Maulovi. Až po boji si uvědomí, že tato invaze byla jen začátkem plánu, který má za cíl navrátit temné síly Sithů.

Zajímavosti

  • Snímek se natáčel v Itálii, Tunisku a Velké Británii.
  • Obsahuje 1 900 trikových záběrů.
  • Ve vodopádech na Naboo nepadá voda, ale sůl.

Je to první snímek ze světa Star Wars, který jsem viděla, a musím říct, že ze všech se mi tento líbí nejvíc. Malého Anakina a Padmé jsem si hned oblíbila. Celý svět Star Wars, který Geoge Lucas vymyslel, je neuvěřitelný a stále je z čeho čerpat inspiraci.

Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith)

Americký sci-fi snímek, který natočil režisér George Lucas. Napsal také scénář. Jedná se o šestý celovečerní film ze série Star Wars. V dějové lince se ale řadí na třetí místo. Ve filmu se představili Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Frank Oz, Anthony Daniels, Christopher Lee a další. Snímek byl nominován na Oscara za Nejlepší masky. Získal také velice kladné hodnocení od kritiků a diváků. Tímto filmem se uzavřela šestidílná sága, která začala snímkem z roku 1977. Epizoda III měla premiéru 15. května 2005.

Klonové války se blíží ke konci. Obi-Wan Kenobi a Anakin Skywalker se snaží na stíhačkách proniknout do lodi, kde je vězněn Palpatin. Když se na loď dostanou, najdou Palpatina a Anakin zabije Sitha hraběte Dooku, který ho minule i s Obi-Wanem porazil. Poté, co se bezpečně dostanou zpět, Anakin přijde domů za Padmé, která se stala jeho tajnou manželkou, a řeknu mu, že čekají dítě. V noci se mu zdá sen, který mu ukáže, že Padmé u porodu zemře. Anakin se začne měnit, nakonec dojde k závěru, že Padmé dokáže zachránit jen v případě, že se stane Sidiousovým učedníkem a naučí se Silou oživovat lidi. Sidious přijme Anakina za učedníka a dá mu sithské jméno Darth Vader. Jako první úkol dostane Anakin vyvraždit mistry a padawany v chrámu Jediů. Poté má také vyvraždit radu Separatistů na planetě Mustafar, a tak ukončit Klonové války. Anakin se loučí s Padmé a odlétá. Padmé mezitím začne rodit a porodí dvojčata, které pojmenuje Luke a Leia. Leiu adoptuje senátor Organa, chlapce odveze Obi-Wan na Tatooine za Anakinovými příbuznými. Obi-Wan odchází do exilu a začíná nový život na Tatooinu jako Ben Kenobi, zároveň tak může dohlížet na Luka.

Zajímavosti

  • Jedná se o jediný film ze série Star Wars, který byl natáčen jen ve studiu.
  • Šestidílná série získala 89 filmových ocenění, včetně Oscara, Zlatých glóbů a cen BAFTA.
  • Hayden Christensen získal za ztvárnění Anakina v tomto díle cenu Golden Raspberry Awards za Nejhoršího herce ve vedlejší roli.

Temná Epizoda III dokonale ukazuje přeměnu hodného a věrného Anakina na temného a pomstychtivého Darth Vadera. Se zatajeným dechem budete sledovat snímek od začátku až do konce.

Star Wars: Epizoda VII – Síla se probouzí (Star Wars: The Force Awakens)

Americký sci-fi snímek natočil režisér J. J. Abrams, který napsal také scénář. Jedná se o sedmý celovečerní snímek ze série Star Wars. Na natáčení se podílel také George Lucas, ale pouze jako kreativní konzultant. V hlavních rolích hrají Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o a další. Snímek získal mnoho nominací a cen. Byl také velice kladně hodnocen kritiky i diváky. Byl uveden do kin 18. prosince 2015.

Od zničení druhé Hvězdy smrti uběhlo už třicet let. Padli také dva nebezpeční mistři Temné strany Síly při válce mezi Galaktickým Impériem. Poté převezme moc První řád, který usilovně hledá Luka Skywalkera. Mapa k jeho nalezení je ukrytá v droidovi BB-8. Droidov na své cestě narazí na dívku Rey, která žije na planetě Jakku. Ze spárů První republiky se podaří uniknout pilotovi Poemu, který hledal mapu společně s droidem, ale byl zajat. K útěku mu pomůže jeden ze stormtrooperů, který už nechce dál být vojákem Prvního řádu. Poe mu začne říkat Finn. Krátce po jejich úniku ale stíhačka havaruje na Jakku. Finn přežije, ale Poea nemůže nikde najít. Finn se na planetě potká s droidem BB-8 a Rey. Hned poté je všechny najdou vojáci Prvního řádu. Jim se naštěstí podaří uniknout ve staré lodi, která je vlastně Millennium Falcon. Po této lodi ale už nějakou dobu pátrá její majitel, Han Solo, který se k posádce přidá. Poté, co zjistí, že droid má u sebe mapu k Lukovi, chce, aby letěli na základnu Odboje k Leie. Rey najde světelný meč, který patřil Anakinovi a poté Lukovi Skywalkerovi. Bylo předurčeno, aby vlastnila tento meč, ale ona odmítne a uteče. Celou posádku společně s Leiou a Odbojem čeká obtížné pátrání po Lukovi a velký boj, který bude stát nejeden život.

Zajímavosti

  • Snímek se natáčel ve Spojených arabských emirátech, Skotsku, Kalifornii, Irsku, Anglii a v Novém Mexiku.
  • Jedná se o první snímek Star Wars, kde se objevila krev.
  • Na Jakku jsou vidět zbytky kluzáků podobné těm, jakými se závodilo na planetě Tattooine v Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba.

Shledání starých postav a představení těch nových – takový je tento díl Star Wars. Člověk si více užívá to, že jsou zase všichni pohromadě, než aby řešil, jak je snímek dobrý.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze