Stávka Hollywoodu se blíží ke konci. Filmová studia se se svazem WGA dohodla

Stávka Hollywoodu se blíží ke konci. Filmová studia se se svazem WGA dohodla
Fotografie: unsplash.com
  • Dohoda by mohla znamenat začátek konce stávky, i když je zatím nezávazná
  • Nevztahuje se ale na odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců
  • Stávkuje se již téměř pět měsíců a to zapříčinilo pozdější premiéry filmů i seriálů

V květnu tohoto roku se prakticky zastavilo natáčení v Hollywoodu, jelikož začalo se stávkou sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA) a následně se pak přidal i odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFRA). Nyní to vypadá, že se téměř po pěti měsících blíží stávka ke konci. Hollywoodská studia se předběžně dohodla se sdružením WGA.

Strany se mezi sebou domluvily zatím na tříleté dohodě. Podrobnosti doposud nebyly podle hollywoodreporter.com zveřejněny, ale týkají se přibližně 11 500 členů WGA. „Nyní zbývá našim zaměstnancům zajistit, aby vše, na čem jsme se dohodli, bylo kodifikováno v konečném smluvním jazyce. A i když se s vámi rádi podělíme o podrobnosti o tom, čeho jsme dosáhli, nemůžeme to udělat, dokud nebude poslední „i“ dopsáno,“ uvedl vyjednávací výbor.

Dohoda je sice stále nezávazná, ale jedná se o první významný krok k ukončení stávky. Nutno však podotknout, že se jedná pouze o dohodu WGA. Odborový svaz herců zatím dohodu neoznámil, ale má velmi podobné požadavky jako WGA. Zejména jde o zlepšení finančního ohodnocení a také o pravidla při používání umělé inteligence. Svaz ještě čeká ratifikační hlasování, aby byla dohoda stvrzena, datum ale zatím nebylo oznámeno.


Stávka pozdržela mnoho filmů a seriálů. Déle si počkáme například na poslední řadu Stranger Things, Deadpool 3, Venom 3, nebo Last Of Us. Stávka se tedy dotkla jak filmů, které míří nejdříve do kin, tak streamovacích platforem jako jsou Netflix nebo HBO Max. WGA prozatím pozastavil demonstrace, ale zároveň připomněl všem svým členům, aby se nevraceli do práce, dokud jim odbory neřeknou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze