Studie ukazuje, že děti mají dlouhodobé příznaky koronaviru jen zřídka

Studie ukazuje, že děti mají dlouhodobé příznaky koronaviru jen zřídka
Fotografie: unsplash.com
  • Nová studie se snaží porozumět, jak koronavirus ovlivňuje děti
  • Mezi nejčastější příznaky patří bolest hlavy nebo únava
  • Nejmladší děti se zotavují nejlépe

Nový výzkum ukazuje, že děti nakažené koronavirem nepociťují dlouhodobě příznaky nemoci. Většina dětí se i uzdraví za méně než týden. Vědci z vysoké školy King's College London uvádí, že malé množství dětí může být postiženo virem dlouhodobě, ale z výsledků vyplývá, že takových dětí je velmi málo. Podle BBC mezi nejčastější příznaky patřila bolest hlavy a únava.


Studie opět potvrdila, že mladí jsou nejméně ohroženou skupinou. U většiny nakažených se příznaky ani neprojeví. Studie, publikovaná v časopise The Lancet, se snažila porozumět, jak koronavirus ovlivňuje děti. Vědci se také snažili COVID-19 porovnat s dalšími respiračními chorobami.

Studie se zúčastnilo 1 734 dětí ve věku od 5 do 17 let. Všichni dobrovolníci byli pozitivně testovaní v období od září 2020 do února 2021. Výsledky ukazují, že 4 % dětí měla příznaky čtyři týdny a déle, 2 % měla příznaky více než 8 měsíců. Průměrně byly starší děti nemocné déle než děti ze základních škol. Dětem ve věku od 12 do 17 let trvalo zotavení týden, mladším dětem pouze pět dnů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze