Zdravé potraviny jsou pro naše tělo důležité. Zvláště s nacházejícím podzimem je dobré doplnit vitamíny a minerály, abychom mohli co nejlépe odolávat nemocím. Kromě u nás pěstovaného ovoce a zeleniny, je dobré zařadit do jídelníčku i exotické ovoce, které je dnes v obchodech snadno dostupné. Jedním z mnoha superpotravin je bezpochyby avokádo, které se – co se týče zdravotních přínosů – skloňuje v mnoha pádech. Proč byste jej měli zařadit do jídelníčku?
Zdravé tuky
Avokádo může být pro vegetariány výbornou náhražkou za máslo. Zralé má totiž podobnou strukturu a navíc obsahuje velké množství zdravých tuků. Na 100 g jich obsahuje přibližně 15 g a z toho téměř 10 g je mononenasycených. Právě tento tuk podle 8fit.com pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat pravděpodobnost srdečního onemocnění.
Vláknina
Při konzumaci 100 g avokáda do svého těla dostanete necelých 6 g vlákniny. Ta je důležitá pro správné fungování střev a celkového zažívání. Podle healthline.com byla provedena na 163 lidech s nadváhou studie, kteří po dobu 12 týdnů konzumovali denně 175 g (muži) a 140 g (ženy) avokáda. Na konci bylo zjištěno, že u nich došlo ke snížení koncentrace žlučových kyselin ve stolici, které vyvolávají zánět střev a naopak měli zvýšenou bakteriální diverzitu.
#BTVisualstory | Avocado health benefits: In the past few years, avocado has taken the world by storm with its multiple health benefits. From being the superfood that can help you lose weight. Check this story to know morehttps://t.co/wmOpKrjAtP
— Business Today (@business_today) August 27, 2023
Obsahuje vitamíny a minerály
Avokádo obsahuje vitamín C, A, E, K a B6. Najdete v něm také hořčík, draslík, beta karoten, mangan, niacin a omega-3 mastné kyseliny. Obsahuje tak živiny, které do našeho těla častokrát dostáváme pouze za pomoci potravinových doplňků. Vitamíny C a E jsou navíc antioxidanty, tedy jejich konzumací si zvyšujete obranyschopnost těla a předcházíte vzniku rakovinotvorných buněk.
Cítíte se po něm déle sytí a je vhodný pro těhotné
Ačkoliv má avokádo vyšší energetickou hodnotu (160 kcal na 100 g), díky jeho složení je vhodný jak pro redukční diety, tak i při těhotenství. Právě díky vyššímu obsahu vlákniny a zdravým tukům pociťujeme po jeho konzumaci delší pocit sytosti. Konzumací avokáda během těhotenství a kojení může budoucím maminkám pomoci zvýšit příjem vitamínu C, draslíku a B6. Kromě toho pomáhá předcházet zácpě, která je v těhotenství velmi častá.