Superpotravina ostružina: jaké jsou její účinky?

Superpotravina ostružina: jaké jsou její účinky?
Fotografie: unsplash.com
  • Obsahuje vysoké množství vitamínu C a K
  • Má vysoký obsah vlákniny, který je důležitý pro naše zažívaní
  • Listy ostružiníku mají protizánětlivé účinky

V srpnu dozrávají ostružiny a ať už je máte na zahrádce, nebo si je koupíte na trzích, dodáte vašemu tělu pořádnou dávku vitamínů a minerálů. Ostružina se řadí mezi superpotraviny především kvůli nízké kalorické hodnotě, a naopak pro vysoký obsah vitamínů a antioxidačních látek. Co všechno můžete její konzumací získat?

Vitamíny a vláknina

Ostružiny mají vysoký obsah vitamínu C. Ten kromě toho, že nám pomáhá s imunitou, také udržuje zdravou kůži a působí jako antioxidant. Vláknina je pro naše tělo také důležitá a v ostružinách ji najdete 5,55 g na 100 g. Nízký příjem vlákniny vám může způsobit zažívací potíže a bolesti žaludku. Ostružiny jsou tedy dobrou volbou pro její doplnění. Vysoký obsah vlákniny také pomáhá snižovat cholesterol.

Vitamín K a mangan

Mangan je podle healthline.com důležitý pro vývoj kostí a zdraví imunitní systém a také hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu. Ačkoliv je nepravděpodobné, že byste ve stravě mohli přijmout příliš mnoho manganu, jeho nadbytek v těle může být toxický.


Vitamín K napomáhá ke srážení krve. Pokud se tedy omylem říznete, pomůže, abyste nevykrváceli. Jeho nedostatek může vést k vyšší tvorbě modřin, řídnutí kostí a případně i nálezu krve ve stolici či moči. Jeho nedostatek v těle je však u dospělých spíše vzácný.

Jsou zdravé i listy

Pokud máte možnost nasbírat listy z ostružin, pak určitě neváhejte. Podle livestrong.com jsou listy ostružiníku vhodné pro přípravu čajů a obkladů. Mají protizánětlivé účinky a pomohou také vyčistit ústní dutinu. Čaj připravujte ze sušených listů a při zábalech používejte listy čerstvé, které přidržíte na bolestivém místě nejlépe pomocí hadříku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze