Červená řepa patří mezi potraviny, které buď milujete, nebo nemusíte. Její konzumací ale získáte nadprůměrné množství vitamínů a minerálů. Díky svému obsahu živin spadá do kategorie superpotravin – tedy potravin, které za malé množství kalorií nabízejí velké množství živin. Pokud červenou řepu zařadíte do svého jídelníčku, vaše tělo vám bude vděčné. Co všechno tedy její konzumací získáte?
Vitamíny a minerály
Červená řepa má v syrovém stavu pouhých 51 kcal. Za to vám ale nabídne draslík, zinek, železo, mangan, vitamín C, vápník a hořčík. Má vysoký obsah folátu, což je vitamín B9, který je důležitý pro růst, vývoj a zdraví srdce a funkci buněk. Je tak velmi důležitý zejména pro těhotné ženy. Mangan je zase dobrý pro funkci mozku a podílí se na tvorbě kostí.
Pomůže snížit krevní tlak
Podle healthline.com byla červená řepa několikrát studována ohledně účinků na krevní tlak. Šťáva ze syrové červené řepy vám pomůže snížit jak systolický, tak diastolický tlak. Pokud potřebujete jíst řepu tepelně zpracovanou, účinek bude mít i když si ji uvaříte, či upečete. Řepa krevní tlak snižuje nejspíše díky vysoké koncentraci dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, což je molekula, která rozšiřuje cévy. Tento vliv je však pouze dočasný, a tak je proto potřeba myslet na její pravidelnou konzumaci.
Power Up Your Health with Beets: Exploring the Many Benefits of this Nutritious Root Vegetable - https://t.co/HsyCFQmy6a pic.twitter.com/Wfm4xlGtUK
— YourInfoDaily (@YourInfoDaily4) July 29, 2023
Protizánětlivá
Červená řepa obsahuje betalainy, což jsou červené pigmenty mající protizánětlivé účinky. Podle studie provedené na 24 osobách s vysokým krevním tlakem bylo zjištěno, že pití 250 ml řepné šťávy po dobu dvou týdnů, snížilo několik markerů zánětu, včetně CPR. Ačkoliv na zvířatech byly také prokazatelné účinky, kdy extrakt z červené řepy snižoval zánět ledvin, u lidí bude potřeba ještě dalších studií, aby byly stejné účinky potvrzeny.
Pro lepší trávení
Při konzumaci 100 g syrové červené řepy do sebe dostanete 2,5 g vlákniny. To dělá z řepy pomocníka pro správné zažívání. Vláknina podporuje růst zdravých bakterií ve střevech a předchází zácpě. Dostatečný příjem vlákniny také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, ale i vzniku cukrovky.