Léto je pomalu u konce a čekají nás dlouhé noci a nevlídné počasí, které s sebou přináší nejedno nachlazení. Abychom zůstali nejlépe po celý rok zdraví, je potřeba naše tělo zásobovat vitamíny, aby se s nákazou mohlo vyrovnat. A skvělým pomocníkem vám bude česnek. Je protizánětlivý, pomůže vám při nemocech, ale také vysokém cholesterolu či krevním tlaku. Proč byste jej tedy měli do svých jídel zařadit?
Posílí imunitu
Ne nadarmo se někdy česneku přezdívá přírodní antibiotikum. Jeho konzumací si zvyšuje vaše tělo obranyschopnost a lépe se vypořádá s nachlazením či chřipkou. Doplníte si také vitamín A, B, C a minerální látky jako je selen, vápník, hořčík, draslík a fosfor. Najdete v něm také zinek a mangan. Pokud vám čerstvý česnek nedráždí žaludek, můžete menší stroužek občas jen tak rozžvýkat v ústech. Rozžvýkaní a případné vyplivnutí se také doporučuje při bolestech v krku.
Pomáhá snížit krevní tlak
Kardiovaskulární onemocnění jsou jednou z nejčastějších příčin předčasného úmrtí. Podle healthline.com má konzumace česneku podobné účinky jako některé léky na krevní tlak a navíc s menším počtem vedlejších účinků. Alicin, který je v česneku obsažen, může omezit produkci hormonu, který krevní tlak zvyšuje a zároveň uvolňuje cévy pro lepší průtok krve.
Snižuje cholesterol
Do těla přijímáme jídlem dva základní druhy cholesterolu – ten „špatný“ (LDL) a ten „hodný“ (HDL). Podle siencewellness.net může česnek a česnekové doplňky stravy snížit LDL cholesterol o 10 až 15 %. Neovlivňuje však žádným způsobem HDL cholesterol, který se snaží ten špatný dostat z těla do jater, a tak jej odbourat.
Pomáhá předcházet Alzheimerově chorobě a rakovině
Česnek obsahuje velké množství antioxidantů, což znamená, že ochraňuje tělo před volnými radikály a kognitivním poklesem, čímž předchází rozvoji Alzheimerovi choroby. Konzumací čerstvého česnek si můžete snížit pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva a podle medicalnewstoday.com lidé, kteří jedli alespoň dvakrát týdně syrový česnek, měli o 44 % menší riziko vzniku rakoviny plic. Česnek také udržuje ve střevech zdravou mikroflóru, jelikož v nich ničí parazity.