Pacientovi s Parkinsonovou chorobou pomohl zvrátit symptomy mozkový implantát

Pacientovi s Parkinsonovou chorobou pomohl zvrátit symptomy mozkový implantát
Fotografie: unsplash.com
  • Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění, které způsobuje úbytek nervových buněk
  • Pacient dostal implantát v roce 2019 v rámci pokusu
  • Implantát má za úkol stimulaci určité části mozku pomocí elektrických impulsů
  • Pacient byl schopný po roce od operace ujít 4 kilometry

Anglická nemocnice Southmead v Bristolu je podle dailymail.co.uk považována za první na světě, která implantovala zařízení pro hlubokou mozkovou stimulaci (DBS) pro zvrácení symptomů Parkinsonovi choroby. Pacient Rony Howells tuto léčbu dostal v rámci pokusu a výsledek považuje za úžasný.

Hloubková mozková stimulace funguje na principu elektrické stimulace určité části mozku, kam dodává elektrické impulsy. Tím dochází ke změně komunikace mezi různými oblastmi v mozku, tedy i příznaků dané nemoci. Pacient si nechal zařízení implantovat v roce 2019. Před operací uvedl, že neušel ani 200 metrů od auta. 12 měsíců po operaci sdělil, že dokázal ujít 4 kilometry. „Nemůžete pochopit, jak frustrující tato nemoc je, dokud se vám to nestane. Jen si zašněrovat tkaničky je velká operace. Nemoc neustále ovlivňuje váš každodenní život,“ řekl Rony Howells.


Parkinsonova choroba je degenerativní nemoc nervového systému, která souvisí s úbytkem nervových buněk, které produkují hormon dopamin. Ten je zodpovědný za přenos signálů mezi neurony. Nedostatek dopaminu způsobuje, že daná osoba pomalu ztrácí možnost ovládat svůj pohyb. Častým projevem nemoci je třes končetin, křeče a ztuhlost v končetinách a zádech. Později nemoc zasáhne i mimiku a artikulaci. U většiny lidí se příznaky projeví až po 50. roce života, ale výjimečně se mohou vyskytnout i dříve.

Operace DBS běžně zahrnuje i implantaci baterie, která je velká asi jako kardiostimulátor, do oblasti hrudníku, nebo žaludku. Tato baterie je připojena k drátům, které vedou pod kůží do mozku. V tomto případě byl však použit zatím nejmenší bateriový systém, jaký byl kdy vytvořen a byl vložen přímo do lebky, odkud dodává potřebné impulsy. Výhodou také je, že tato operace je méně náročná a trvá 3 hodiny, což je asi polovina času oproti dřívějšku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze