T-Mobile pokryje 5G les s cílem přizpůsobit jej klimatickým změnám

T-Mobile pokryje 5G les s cílem přizpůsobit jej klimatickým změnám
Fotografie: unsplash.com
  • Česká zemědělská univerzita spouští ve spolupráci se společností T-Mobile dlouhodobý projekt Chytrá lesní krajina
  • Je unikátní v celoevropském měřítku, umožní pomocí technologií jako 5G sítě a IoT zkoumat přírodní děje a přizpůsobit se probíhajícím klimatickým změnám

Projekt Chytrá lesní krajina navazuje na Chytrou zemědělskou krajinu realizovanou na pozemcích školního zemědělského podniku Lány a vzniká v lokalitě lesní krajiny u Kostelce nad Černými lesy na přibližně 1 700 ha lesní půdy podél Jevanského potoka. Zaměří se především na hledání ideálních podmínek, které mohou pomoci k lepšímu zadržování vody v krajině v rámci adaptace na probíhající klimatickou změnu, a tím pádem snížení rizika sucha a povodní.

Je třeba si připustit, že změny klimatu dost možná nedokážeme dostatečně zpomalit nebo zastavit a intenzivně se začít věnovat adaptaci krajiny i celé společnosti. Je to v zájmu dalších generací a je naší povinností jim na našem území zajistit krajinu, která je uživí a ve které se bude dobře žít,“ uvádí prof. Petr Sklenička, rektor ČZU. „Pilotní projekty budou ve výsledku generalizovány do metodických principů, které budou k dispozici projektantům, ale i zemědělcům, lesníkům a dalším dotčeným profesím. Jedině tak lze zajistit implementaci účinných systémových adaptačních opatření na celém území ČR.

Pro účely projektu poskytne společnost T-Mobile svou privátní 5G síť, která umožní snadné pokrytí celé lokality vysokorychlostním připojením s nízkou latencí a sběr velkého objemu dat z nejrůznějších IoT zařízení v krajině. Součástí projektu bude i zpracování a ukládání dat v reálném čase pomocí umělé inteligence a jejich vyhodnocování za využití metody machine learningu. Závěry dlouhodobého monitorování krajiny a celého výzkumu, které proběhnou v několika fázích, pak vytvoří základ pro utváření ostatních krajin nejen v České republice, ale i v celé střední Evropě.

Změna klimatu vyžaduje nové přístupy, které umožní udržitelným způsobem zachovat životní úroveň budoucích generací. Projekt Chytrá krajina je svým pojetím zcela unikátní a jsme rádi, že můžeme být díky našemu technologickému know-how jeho součástí,“ uvádí Jan Hirš, ředitel pro Industry 4.0 ze společnosti T-Mobile. Pro T-Mobile je partnerství na projektu Chytré krajiny součástí naplňování širší vize o udržitelnosti, která je klíčovou iniciativou celé skupiny Deutsche Telekom. „Věříme, že právě technologie mohou sehrát klíčovou roli v ochraně přírody, a proto jsme se s tímto projektem zapojili do celoevropské Good Cause iniciativy skupiny Deutsche Telekom. Tato iniciativa má za cíl pomoci udržet zdravou a funkční krajinu a zmírňovat důsledky klimatických změn,” dodává Simona Dřízhalová, expertka udržitelnosti společnosti T-Mobile.

Spolupráce s univerzitním prostředím je jednou z hlavních aktivit společnosti T-Mobile. V rámci partnerství s ČZU pokryla v loňském roce univerzitní kampus privátní 5G sítí, jejíž možnosti otestovali studenti mimo jiné v rámci hackathonu. Potenciál nejmodernějších 5G sítí pak nabízí T-Mobile v rámci partnerství a společných projektů i dalším předním českým univerzitám.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze