Amazonský deštný prales hlásí za letošní první tři měsíce rekord v odlesňování

Amazonský deštný prales hlásí za letošní první tři měsíce rekord v odlesňování
Fotografie: unsplash.com
  • Brazilský Národní institut pro výzkum vesmíru zaznamenal od roku 2016 nejvyšší míru odlesňování
  • Vyšší míru odlesňování povolil brazilský prezident, který od toho očekává snížení chudoby

Podle brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru (INPE) byl amazonský deštný prales v prvních třech měsících tohoto roku rekordně odlesňován. Podle INPE bylo od ledna do března tohoto roku vykáceno 941,34 kilometrů čtverečních, což představuje nejvyšší míru odlesňování od roku 2016, kdy institut odlesňování sleduje. Oproti minulému roku, kdy bylo vykáceno 573,29 kilometrů čtverečních, výzkumníci zaznamenali 64% nárůst.

Odlesňování největšího deštného pralesa vzrostlo po nástupu prezidenta Jaira Bolsonara, který povolil větší míru odlesňování s argumentem, že chce pomoci hospodářskému rozvoji a snížit chudobu v oblasti Amazonie.


Zpráva klimatického panelu OSN uvedla, že vlády nedělají dost pro to, aby omezily emise skleníkových plynů a odvrátily globální oteplování. Odlesňování přitom tvoří asi 10 % celosvětových emisí. Podle cnn.com se předpokládá, že před prezidentskými volbami v Brazílii, které proběhnou v říjnu, bude odlesňování ještě narůstat, stejně jako tomu bylo v předchozích volebních období.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze