Teleskop Jamese Webba a Hubbleův dalekohled společně pozorují mezihvězdný prach

Teleskop Jamese Webba a Hubbleův dalekohled společně pozorují mezihvězdný prach
Fotografie: NASA/ESA/CSA/ASU/UA/UM/JWST PEARLs
  • Vědci spojili infračervené světlo Webbova teleskopu a ultrafialové Hubbleova teleskopu pro pozorování dvou galaxií
  • Pozorování galaktického prachu je důležité, jelikož z části může za vznik hvězd i planet
  • Díky Webbovu teleskopu mohou vědci pozorovat i velmi vzdálené galaxie, které vyzařují jen slabé světlo

Astronomové spojili schopnosti teleskopu Jamese Webba a Hubbleova dalekohledu, aby pořídili detailnější snímky vesmíru. Každý z teleskopů pozoruje hluboký vesmír v různých vlnových délkách světla – Webbův teleskop je schopný pozorovat infračervené světlo, které je pro lidské oko neviditelné, a Hubbleův teleskop dokáže vesmír pozorovat ve viditelném i ultrafialovém světle. Oba teleskopy pozorovaly dvě galaxie pojmenované VV 191 nacházející se asi 700 milionů světelných let daleko od Země. Snímek, který NASA zveřejnila, obsahuje světlo z obou teleskopů a přináší nové poznatky.

Kombinací dat z vesmírného teleskopu Jamese Webba a Hubbleova vesmírného dalekohledu NASA jsme získali více, než jsme očekávali!“ uvedl interdisciplinární vědec pro Webbův teleskop Rogier Windhorst. Tyto dvě galaxie, ačkoli se zdají být k sobě velmi blízko, se navzájem nijak neovlivňují, ale pomáhají vědcům sledovat a porovnávat galaktický prach nacházející se okolo nich.


Pochopit, kde se v galaxiích nachází prach, je důležité, protože prach mění jas a barvy, které se objevují na snímcích galaxií. Prachová zrna jsou částečně zodpovědná za vznik nových hvězd a planet, takže se vždy snažíme identifikovat jejich přítomnost pro další studie,“ vysvětlil Windhorst. Vědci na snímku také objevili nad bílou eliptickou galaxií slabý červený oblouk, který představuje velmi vzdálenou galaxii, jejíž vzhled se však jeví jako pokřivený. Je to způsobeno světlem galaxie, které je ohýbáno gravitací eliptické galaxie v popředí snímku.

Vzdálené galaxie nemohl Hubbleův teleskop detekovat, jelikož jejich světlo je příliš slabé na jeho přístroje. Webbův teleskop však díky jeho infračervenému pozorování dokáže najít i slabě svítící galaxie, které vznikly v počátcích vesmíru. Pozorování také pomáhá takzvaná gravitační čočka, která funguje podobně jako lupa – vzdálené objekty se tak lépe pozorují.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze