Jste po jídle unavení? Proč tomu tak je a jak s tím bojovat?

Jste po jídle unavení? Proč tomu tak je a jak s tím bojovat?
Fotografie: unsplash.com
  • Únavu po jídle může způsobit jak nepřiměřená porce, tak i složení některých potravin
  • Daleko hůře se tráví potraviny s vysokým obsahem tuků nebo přidaného cukru
  • Raději volte potraviny, které prošly minimálním zpracováním

Po náročném dopoledni může oběd působit jako ta správná vzpruha, kterou potřebujete – ale někdy se stane, že jídlo, o kterém jste si mysleli, že vám dodá energii, je přesně to, co vás donutí si jít zdřímnout. Pocit únavy po obědě nebo obecně po jídle je známý jako postprandiální somnolence – nebo hovorově jako potravinové kóma.

„Jako odbornice na výživu jsem to během své kariéry slýchala od lidí často, takže si myslím, že je to poměrně běžná reakce těla na jídlo,“ uvedla pro cnn.com Julie Stefanski, dietoložka Akademie výživy a dietetiky. Podle Clevelandské kliniky může tělo po jídle produkovat více serotoninu, neurotransmiteru, který reguluje spánek a náladu, zejména pokud jídlo obsahovalo vysoký obsah esenciální aminokyseliny tryptofanu, která se nachází v bílkovinách, jako je kuřecí maso, sýr a ryby.

Mohou však existovat další faktory, které tuto přirozenou reakci zhoršují a způsobují, že projít zbytkem pracovního dne nebo jakoukoli činností je jako utrpení. Pokud jde o to, proč se po jídle cítíte nadměrně unavení, častou příčinou je konzumace jídla, které je těžké z hlediska množství nebo kvality. Někteří lidé se přejídají, místo aby přestali jíst, když se cítí příjemně nasyceni, zejména pokud je rozptyluje multitasking. Nesnídání může také vést k přejídání se později během dne, pokud vám nadměrný hlad ztěžuje ovládání chuti k jídlu.

"Někdo, kdo se po jídle cítí velmi unavený, by mohl zvážit, zda by neměl zpomalit jedení a trochu zmenšit své porce, aby se nepřejídal, protože bez ohledu na to, co jíte, ať už jde o sacharidy, tuky nebo bílkoviny, pokud sníte mnohem více, než na co je vaše tělo uzpůsobeno, bude vaše tělo dlouho trávit toto jídlo," doplnila dietoložka.

Někdy však může k únavě přispět složení některých potravin. Tuky jsou nejhůře stravitelné živiny, protože jejich molekuly jsou mnohem větší než molekuly bílkovin nebo sacharidů. Pokud jste jedli jídlo s vysokým obsahem tuků, například smažená jídla nebo pizzu, mohlo to způsobit, že jste se cítili unavení. Stejný účinek může mít i jídlo s vysokým obsahem přidaného cukru nebo rafinovaných či vysoce zpracovaných sacharidů, protože tělo tyto položky tráví ve srovnání s cukrem nebo sacharidy v přírodních nebo minimálně zpracovaných potravinách hůře.

Podle odborníků vám výběr vyváženějších jídel a svačin pomůže cítit se po jídle méně unavení. Můžete si dát například fazolovou polévku a salát s dresinkem z olivového oleje a balzamika, libové maso, jako je losos, kuřecí maso nebo fazole, a další přílohy, které neobsahují velké množství cukru. Další možností je celozrnný wrap s krůtím masem, sýrem a zeleninou. A pokud jste v nouzi, zkuste si dát jablko s ořechovým máslem místo sladké tyčinky. Vaření a příprava vlastního jídla vám pomůže zdržet se mlsání svačinek z automatů, rychlého občerstvení nebo obědů v rychlém občerstvení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze