Téměř polovina Čechů se obává zhoršení situace okolo koronaviru

Téměř polovina Čechů se obává zhoršení situace okolo koronaviru
Fotografie: unsplash.com
  • Ochotu nechat se očkovat proti COVID-19 vyjádřilo 22 % dotázaných
  • Negativní postoj k očkování má 24 % obyvatel

Téměř tři čtvrtiny (74 %) českých občanů starších 15 let se na začátku července 2021 velmi či spíše zajímaly o vývoj situace okolo šíření nového typu koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Co se týče dalšího vývoje situace ohledně šíření koronaviru v České republice, zde byla česká veřejnost spíše pesimistická. Konkrétně zlepšení stávající situace očekávalo 27 % obyvatel, dalších 26 % lidí očekávalo stagnaci současné situace a 40 % se obávalo zhoršení. V aktuálním výzkumu jsou čeští občané nejoptimističtější ve vztahu k vývoji situace ohledně šíření koronaviru v České republice, o něco málo menší optimismus projevili ve vztahu k vývoji v Evropě a nejméně optimističtí jsou pak v očekáváních dalšího vývoje ve světě, kde zhoršení aktuální situace očekává nadpoloviční většina veřejnosti.

Největší část českých občanů na úrovni asi dvou třetin (66 %) hodnotí to, co český stát dělá proti šíření koronaviru, jako přiměřené, více než desetina (12 %) to pokládá za nedostatečné a 15 % to označuje za přehnané. Ochotu nechat se naočkovat proti onemocnění COVID-19 vyjádřila v průzkumu přibližně pětina (22 %) dotázaných občanů, negativní postoj k očkování má 24 % oslovených a polovina občanů pak již byla naočkována alespoň první dávkou. Zbylá 4 % občanů pak stále váhají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze