Meteorické roje jsou působivou podívanou ze Země. Jak to mají ale astronauti na ISS?

Meteorické roje jsou působivou podívanou ze Země. Jak to mají ale astronauti na ISS?
Fotografie: NASA
  • Vesmírná stanice je vybavena takzvaným nárazníkem Whipple, který meteoroidy rozbíjí
  • Pokud se astronauti nacházejí uvnitř ISS, žádné riziko jim nehrozí
  • Kromě zásahů mikrometeority představuje riziko i vesmírný odpad

Meteorických rojů můžeme pozorovat každý rok hned několik. Jedná se o kosmická zrnka prachu, která tu zanechaly komety, když kolem Země prolétaly. Ty vstupují do atmosféry, kde shoří a poskytnou tak pozorovatelům na krátký okamžik zářící čáru, které se také laicky říká padající hvězda. Už nyní můžeme na obloze v noci pozorovat roj Perseid, který vyvrcholí v noci z 12. na 13. srpna, kdy budeme moci pozorovat až stovku meteorů za hodinu.

Pro lidi na Zemi tyto roje představují večerní sledování oblohy bez jakýchkoliv obav. Jak ale tyto meteorické roje vnímají astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS)? „Pokud jste uvnitř ISS, meteoroidy představují nulové riziko,“ uvedl pro space.com šéf úřadu NASA pro meteoridní prostředí Bill Cooke. ISS je vybavena takzvaným nárazníkem Whipple, který byl pojmenován po svém vynálezci Fredu Whippleovi a ten chrání ISS před meteoroidy. Štít meteoroidy neodráží, ale rozbije je a jejich energii pohltí.

Pravděpodobnost, že meteoroid pronikne do vesmírné stanice, je mizivě malá – můžete si vesmírnou stanici představit jako nádrž na nízké oběžné dráze Země. Kdybyste byli astronautem na EVA a vyšli byste mimo vesmírnou stanici, viděli byste všechny ty malé pecky a promáčkliny v trupu,“ uvedl Cooke. Tyto malé důlky po celé stanici ale způsobily meteoroidy jen asi z půlky, zbytek je prací vesmírného odpadu, kterého je stále více.


Meteorické roje by mohly pro astronauty představovat ve vesmíru riziko v případě, že by prováděli výstup do vesmíru, a kromě skafandru by tak nebyli jinak chráněni. Před každým výstupem se tak meteorické roje kontrolují. Vesmírný prach může také ve výjimečných situacích zasáhnout satelity. Ty jsou ale mnohonásobně menší než vesmírná stanice, a tak zasažení meteriodem jsou spíše vzácné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze