Deco M9 Plus
test

Deco M9 Plus

Nové možnosti ve starém těle

Naši věrní čtenáři už mají poměrně dobré povědomí o tom, co vlastně je Wi-Fi mesh. První jsme testovali již v roce 2017, konkrétně šlo o satelity Deco M5. Po více než 3 letech se podíváme na satelity podobné na pohled, ale vylepšené uvnitř, konkrétně na Deco M9 Plus. Udržel si TP-Link nastavenou laťku? To prozradí dnešní recenze.

fZone.cz se rozšířením Wi-Fi signálu zabývá dlouhodobě. Mohli jste si přečíst už recenzi výkonných extenderů, síťových karet powerline a také o Wi-Fi mesh řešení, které lze obecně charakterizovat sice jako nákladnější, ale také jako nejlépe fungující.

Po nedávné recenzi Deco M3W se podíváme na zoubek Deco M9 Plus, které jako kdyby z oka vypadlo Deco M5, jež jsme pro vás otestovali již v roce 2017.

Obsah balení: vše podstatné

V balení naleznete buď dva, nebo tři satelity Deco M9 Plus, v závislosti na tom, jakou variantu si pořídíte. Více satelitů vás samozřejmě bude stát více peněz, ale hodí se na pokrytí většího bytu, případně dvoupodlažního. V každém případě dostanete i dva síťové adaptéry s kulatou proprietární koncovkou, kabel tedy není pevně spojen se satelitem, což je výhoda. Dostalo se i na jeden ethernetový kabel pro spojení hlavního Deca s modemem.

Deco M9 Plus
  • 2× Deco M9 Plus
  • 2× síťový adaptér s proprietární koncovkou
  • 1× ethernet kabel
  • stručná dokumentace

Design a konstrukce: starý známý „puk“

Ke konci roku 2017 jsme pro vás otestovali Deco M5, Wi-Fi mesh řešení, které zaujalo už designem. Šlo totiž o trojici „puků“, které okamžitě upoutaly pozornost téměř každé návštěvy. TP-Link design oživil s modelem M9 Plus, protože na první pohled vypadá úplně stejně jako Deco M5. Na druhou stranu, rozdíly zde jsou.

Deco M9 Plus

Zatímco Deco M5 má rozměry 120 mm a výšku 38 mm, Deco M9 Plus má průměr 144 mm a výšku 46 mm. Je tedy trochu rozměrnější, ovšem má to svůj důvod. Design stále ozvláštňuje asymetricky vystouplá plastová část, která se postupně zvyšuje směrem k jedinému interaktivnímu prvku – indikační LED. Ta je na samém vrcholku zařízení a je viditelná i na větší vzdálenost.

TP-Link si dal po stránce zpracování opět záležet, Deco M9 Plus navíc působí příjemným, skoro až netechnickým provedením. To je výhoda, protože váš interiér nebude narušovat nevzhledná „krabice“. Plasty působí kvalitně, nikde nic nevrže ani neskřípe, navíc jsou matné.

Deco M9 Plus

V pásu po obvodu každého jednotlivého Deca jsou čtyři prvky: dva gigabitové LAN porty, kulatý proprietární konektor a USB-A. Vše je pod menším záhybem plastového těla, LAN porty navíc nejsou nijak křiklavě odlišeny. Jediné, co nás trochu mrzí, je fakt, že původní Deco M5 mělo USB-C pro nabíjení, což je podle nás praktičtější.

Důležité je, že jako celek působí design perfektně, hodí se kamkoli a moc místa nezabere, i přestože lehce povyrostlo. Za nás spokojenost.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • malé rozměry
  • kvalita plastů

Základní technické specifikace: vylepšovalo se

A proč je tedy Deco větší? Vylepšovalo se. Místo dvou oddělených pásem (2,4 GHz a 5 GHz) má Deco M9 Plus tři: 5G_1 (867 Mb/s), 5G_2 (867 Mb/s) a k tomu ještě pásmo 2,4 GHz (400 Mb/s), aby ve chvíli, kdy je provoz v síti značný, bylo možné stále poskytovat rychlost více než 1 000 Mb/s, která je ideální pro gigabitová zařízení připojovaná ethernetovým kabelem.

Uvnitř se skrývá 8 antén.

Kvůli tří pásmům se zvýšil i počet interních antén ze 4 na 8. Zlepšilo se také pokrytí, 3 satelitní jednotky šíří signál až do 600 m2, původní Deco M5 zvládlo 510 m2.

Technické parametry Deco M9 Plus

Rozměry 144 × 144 × 46 mm
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Rychlost až 2 134 Mb/s Mbps*
Napájení proprietární konektor
GLAN
Powerline ne
USB 1× USB-A
Blízká komunikace Bluetooth 4.2, ZigBee HA 1.2
Pokrytí až 600 m2 (3 jednotky)
Antény
Cena cca 4,5 tisíce Kč (1 satelit), 6,5 tisíc Kč (2 satelity), 10 tisíc Kč (3 satelity)

*) 400 Mbps na 2,4 GHz + 2× 867 Mbps na 5 GHz

Deco M9 Plus navíc přichází s jednou „libůstkou“ navíc. Díky integraci komunikačního profilu ZigBee HA 1.2 může každá jednotka sloužit jako hub pro ovládání příslušenství, které rovněž komunikuje skrze ZigBee. Jsou podporována chytrá zařízení TP-Link, GE, Kwikset a další přední značky. Podporována jsou proto různá zařízení od chytrých žárovek přes zámky až po kamery. Podrobněji se s kompatibilními zařízeními můžete seznámit na webu TP-Link.

Líbilo se nám
  • větší maximální pokrytí
  • gigabitový LAN
  • vysoké přenosové rychlosti

Aplikace: snadno a rychle

Aplikace je stále tak přehledná a nastavení tak snadné, jako jsme si na fZone.cz již několikrát řekli. Vzhledem k tomu, že uživatelskou přívětivost stavíme na první místo, nebudeme TP-Link kritizovat. Začneme prvotním párováním skrze aplikaci Deco, která je ke stažení pro Android i iOS. Vše je velmi snadné: budete potřebovat jeden satelit Deco, váš modem a propojovací LAN kabel. Nejdříve vypnete modem, spojíte satelit Deco a modem LAN kabelem a modem zapnete. Během chvíle začne na Decu blikat modré světlo, které napoví, že může započít proces párování.

Stáhnout TP-Link Deco

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Pak postupujete podle aplikace (v češtině), stačí se přihlásit k nově vytvořené síti satelitu Deco, vybrat heslo, umístění a párkrát potvrdit. Během chvíle převezme Deco roli modemu a vy se můžete připojit k nově vytvořené síti. Další satelit Deco stačí umístit do jiného patra, případně vzdálenější místnosti, a zapojit do zásuvky. Během chvíle se opět rozbliká modré světlo a v aplikaci zvolíte přidání nového zařízení, samozřejmě už bez nutnosti připojovat další satelity k modemu. Doplníme, že pokud vyberete takové SSID a heslo, které má váš původní modem, síť se zcela nahradí, vybrat však můžete i funkci, kdy Deco funguje jako klasický opakovač: vytvoří tedy zcela novou Wi-Fi síť.

Deco M9 Plus

Nastavit celé řešení trvá méně zkušeným uživatelům zhruba 10 minut. V průběhu nastavování aplikace několikrát ověří, že je připojení stabilní a LED na vrchní ploše Deca prozradí, zda jsou satelity ve vhodné vzdálenosti. Pokud svítí zeleně, je vše v pořádku. Když oranžově/červeně, jsou satelity daleko od sebe a bude nutné zvolit lepší (kratší) vzdálenost mezi nimi. Nastavení dalších věcí je naprosto shodné jako například u Deco P9, rádi vás tedy odkážeme do naší podrobné recenze.

Samotná aplikace působí až extrémně jednoduchým dojmem, vše je přehledné a velmi intuitivní, což ocení zejména méně zkušení uživatelé. Stejně tak se hodí, že je aplikace kompletně lokalizována do češtiny, což není vždy standardem.

Líbilo se nám
  • v českém jazyce
  • přehledná
  • snadné párování

Zkušenosti: vydrží i zatížení

Tak nějak jsme tušili, že naše zkušenosti nebudou horší než u Deco M5 a nemýlili jsme se. Deco M9 Plus bez problému rozprostřelo signál v mezonetovém bytě o výměře zhruba 120 metrů čtverečních tak, že i v nejvzdálenější místnosti poklesla rychlost jen naprosto minimálně. U většiny běžných internetových přípojek nepocítíte omezení rychlosti. A to je přesně to, co od Wi-Fi mesh očekáváme.

Deco M9 Plus

Kromě precizního pokrytí signálem oceňujeme také stabilitu. Za celou dobu několikatýdenního testování se nám nestalo, že by Deco odmítalo spolupracovat, případně se pravidelně restartovalo, a to jsme doma běžně připojovali více než 30 zařízení na Wi-Fi. Naopak občasné dřívější problémy s domácím modemem nadobro odezněly právě díky Decu, které převzalo otěže. Dodejme, že Deco M9 Plus zvládne naráz komunikovat až se 100 zařízení najednou, pokud tedy máte dostatečnou přípojku, žádné omezení nepocítíte.

Hlavní benefit Deca spočívá v jednoduchosti spojení. Ať už se nacházíte kdekoli v bytě, telefon se automaticky bez vašeho přičinění připojuje k satelitu, který nabízí nejlepší parametry. Nemusíte se tak přepojovat mezi více sítěmi, jako je tomu běžné u extenderů atp. Zkrátka chodíte po celém bytě a stále jste připojení k jedné stabilní Wi-Fi síti.

Zhodnocení: stojí za každou korunu

Cena Deca M9 Plus není nízká, zvláště pokud zvolíte sadu po 3 kusech, které jsou nezbytné pro zasíťování většího domu, zde se dostáváme na částku zhruba 10 tisíc korun. Nicméně dostanete ono pohodlí, které od Wi-Fi mesh řešení očekáváte. Deco M9 Plus navíc vypadá luxusně i na pohled. Když si sečteme plusy, zjistíme, že cena odpovídá a my můžeme nákup doporučit.

Klady
  • kvalitní a stabilní pokrytí i velkého domu
  • velmi snadná správa díky aplikaci Deco
  • poměr ceny a výkonu
  • poctivé konstrukční zpracování
  • aplikace je plně lokalizovaná do češtiny
  • elegantní provedení
Zápory
  • aplikace není pro zvědavce příliš podrobná
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze