PlayStation Plus Premium
test

PlayStation Plus Premium

Herní předplatné pro náročné

Nedávno rozšířená nabídka PlayStation Plus přináší hned tři úrovně předplatného, přičemž jsme si mohli vyzkoušet nejvyšší PlayStation Plus Premium. Jak se služba používá, jaké jsou její výhody a na co všechno se vlastně hráči mohou s pořízením Premium těšit?

Herní divize Sony se rozhodla, že je na čase rozšířit nabídku předplatného PlayStation Plus. Není to nic překvapivého, neboť škálování podobných služeb je zcela běžné – Netflix rovněž nabízí hned několik úrovní předplatného, z nichž si vybere méně i více náročný divák – a podobně je tomu u PlayStation Plus. Služba PlayStation Plus navíc nově obsahuje i dříve oddělené PS Now, a činí tak celou nabídku o dost přehlednější. Jaké jsou mé dojmy z používání?

Tři možnosti, mnoho obsahu

  • Ještě předtím, než zhodnotím nejdražší předplatné PlayStation Plus Premium, stojí za to zopakovat, jaké jsou momentálně možnosti pro někoho, komu se například povedlo „ukořistit“ konzoli PlayStation 5 a přemýšlí, do jakého předplatného zainvestovat.

    Zvolit si totiž může hned ze tří možností: Premium, Extra a Essential. Posledně zmíněné Essential přitom kopíruje předchozí verzi této služby, což znamená, že mají předplatitelé nárok na měsíční příděl několika vybraných her zdarma, možnost on-line multiplayeru, slevy, cloudové úložiště, herní nápovědu a několik dalších drobností.

    Zlatou střední cestou může být pro mnohé verze Extra, která k výše uvedenému přidává také Ubisoft+ Classics a tzv. Katalog her. V něm se například vyskytl i nedávno recenzovaný titul Stray a dále zde najdete zhruba 400 her včetně relativně nových titulů, jako je Returnal, Stranding Director's Cut, Marvel’s Spider-Man, Mortal Kombat 11, The Crew 2 nebo například Kingdom Come: Deliverance. Kompletní seznam najdete přímo na playstation.com. Ubisoft+ Classics pak obsahují sérii Far Cry, Assassin's Creed a další klasiky od tohoto vydavatele.

    Poslední verzí je pak Premium – a právě na Premium, které obsahuje to nejlepší, se podíváme podrobněji.

    Vyplatí se PlayStation Premium?

    Pokud se rozhodnete právě pro Premium, máte opravdu spoustu času na hraní, neboť se vám otevře kromě výše zmíněných možností také Katalog klasiky, kde najdete hry z předešlých generací herní konzole PlayStation, a to včetně úplně první generace. Takto jsem si třeba zahrál první díl kultovní série Resident Evil, k čemuž vám nabídnu několik postřehů. V tomto případě se totiž hry mohou buďto stáhnout přímo do konzole, nebo dojde k jejich streamování. U některých, zpravidla však novějších, titulů pak máte na výběr, jestli chcete hru streamovat, nebo si ji stáhnout. Samozřejmě platí, že pokud si ji stáhnete, neřešíte dále internetové připojení, ovšem pokud uložení hry na disk konzole nepřichází v úvahu, přichází na řadu právě kvalita vašeho internetového připojení.

    Naštěstí se však ukázalo, že ani s mým slabším internetovým připojením (60 Mbps stahování a celkově horší parametry pro streaming her) nebylo problém tuto či jinou hru rozchodit. Osobně však vnímám nabídku těchto starších, ačkoliv samozřejmě klasických titulů z dětství, možná i trochu jako zbytečnou pro všechny, kteří nejsou hard-core fanoušci. Katalog dostupný v prostředním předplatném Extra totiž také obsahuje široké množství skvělých (novějších) her, s nimiž můžete strávit stovky až tisíce hodin skvělé zábavy.

    Další výhodou nejdražšího předplatného PlayStation Plus je pak možnost si vyzkoušet AAA tituly – například Horizon Forbidden West, a to minimálně na dvě hodiny. Tato nabídka je v současnosti poměrně skromná, Sony však slibuje ji rozšiřovat, přičemž u větších her má být od vývojářů vyžadováno, aby zkušební verzi (dá se říct delší demo) hráčům nabízeli.

    Zhodnocení

    PlayStation Plus Premium nabízí nepřeberné množství nových i starších her a lze konstatovat, že si začínající hráč bohatě vystačí pouze s ním bez potřeby si kupovat klasické hry. Za cenu 3 120 Kč na rok (1 300 Kč na tři měsíce či 445 Kč měsíčně) získá přístup k velkému množství her, funkční streamování her a také možnost si vyzkoušet AAA tituly před případnou koupí.

    Pokud se však obejdete bez streamování her, případně demo verzí AAA titulů, mohu vřele doporučit i levnější verzi Extra, která stojí 2 600 Kč na rok (1 040 Kč na tři měsíce a 365 Kč na měsíc), úspora pouhých 520 korun ročně (při zvolení ročního předplatného) je na druhou stranu tak malá, že se vyplatí zakoupit rovnou Premium.

    Foto: Sony

  • Diskuze ke článku
    V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
    Přidat názor

    Nejživější diskuze