U očkovaných je minimální pravděpodobnost úmrtí na koronavirus

U očkovaných je minimální pravděpodobnost úmrtí na koronavirus
Fotografie: unsplash.com
  • Nová studie také opět prokázala bezpečnost již autorizovaných vakcín
  • Zúčastnilo se jí 11 milionů lidí

Tým vědců uvedl, že lidé, kteří dostali vakcínu proti koronaviru, mají nejen menší pravděpodobnost úmrtí na nemoc, ale také mají v následujících měsících menší pravděpodobnost, že zemřou z jakékoli jiné příčiny. Výzkumný tým se snažil také prokázat, že tři již autorizované vakcíny proti COVID-19 jsou bezpečné. Výsledky studie zveřejněné Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí jejich bezpečnost jasně dokazují.


„Lidé, kteří dostali vakcínu od firem Pfizer/BioNTech, Moderna nebo Janssen, měli menší riziko úmrtí na koronavirus než neočkovaní,“ uvedli vědci v týdenní zprávě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. „Vakcíny proti COVID-19 povolené ve Spojených státech se znovu prokázaly jako bezpečné. Tato studie také potvrzuje jejich bezpečnost,“ uvedl vedoucího studijního týmu Stanley Xu.

Tým porovnával 6,4 milionů osob, kteří dostali vakcínu proti COVID-19 s 4,6 miliony lidmi, kteří sice v posledních několika letech dostali vakcínu proti chřipce, ale nejsou očkovaní proti koronaviru. Lidé, kteří dostali dvě dávky vakcíny Pfizer, měli o 34 % menší pravděpodobnost úmrtí na jiné nemoci než neočkovaní. Osoby naočkované vakcínou Moderna měly o 31 % nižší pravděpodobnost úmrtí a očkovaní vakcínou Janssen měli o 54 % nižší pravděpodobnost úmrtí.

Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
V ČR za posledních 7 dnů ze 101 úmrtí bylo 51 neočkovaných, 2 částečně očkovaní, 48 plně očkovaných. Jako minimální pravděpodobnost bych si představoval číslo minimálně 10x menší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze