5 trendů pro AI v roce 2024

Glosa
5 trendů pro AI v roce 2024
Fotografie: Ondřej Pohl, fZone.cz

Že bude AI v tomto roce stejně často skloňovaným termínem, jako tomu bude loni, nikdo nepochybuje. Jenže zatímco uplynulé měsíce se nesly v duchu překvapení a opatrného experimentování, ty nadcházející budou muset řešit mnohem závažnější problémy.

Obvykle patří úvod roku výhledu do budoucna a snaze pojmenovat trendy, které by se mohly objevit v nadcházejících měsících. Oproti jiným letům máme tentokráte docela usnadněnou pozici: s největší pravděpodobností opanuje veřejný prostor i diskusi generativní AI zaměřená na velkých jazykových modelech. Po roce nadšeného překvapení a opatrného experimentování se letos rozhodne, jak AI změní náš svět.

Stanovení právního rámce

Politická reprezentace obvykle reaguje na technologické novinky s velkým odstupem a až v případě vleklých problémů. O to překvapivější je, že tentokrát se politici snaží řešit případné potíže už v předstihu. Platí to nejen pro Evropskou unii, ale i USA, OSN a samozřejmě další národní vlády. Prozatím se však jedná spíše o obecná prohlášení, než konkrétní řešení. Jisté však je, že využívání v mnoha oborech nebude bez pevných právních základů možné.

Soudní procesy

Podobnou úlohu, tedy vyjasnění role AI a případné zodpovědnosti budou mít i plánované soudní procesy, které se rozběhly nebo brzy rozběhnou. Zatímco žaloba herečky na naklonování postavy je spíše společenská zajímavost, svět bude s napětím sledovat spor New York Times a OpenAI o tom, nakolik byl trénink umělé inteligence na textech těchto novin porušením autorského práva. V případě, že noviny ve svých nárocích uspějí, bude to závažná překážka rozvoji těchto systémů.

Americké a jiné volby

Další událost s napětím sledovaná americkou i celosvětovou veřejností budou tamní prezidentské volby. Jak dopadnou, je v tuto chvíli opravdu jen otázkou. Už nyní je však jasné, že budou vyhrocenější než kdykoli dříve, byť se taková proklamace může zdát otřepaným klišé. Pohledy do minulosti však ukazují, kolik toho dokázaly nijak neregulované sociální sítě a lidé, kteří se je nebojí využít nebo zneužít. Můžete očekávat, že účty botů a falešné blogy budou nepřetržitě chrlit generované nesmysly. Zatímco dříve by na to byla potřeba velkých investic, nyní několik lidí pracujících na plný úvazek s generátorem textů a obrázků dokáže pokrýt velkou oblast a vygenerovat stovky příspěvků na sociálních sítích a blozích s naprosto vymyšlenými obrázky a zprávami. Proč? Některým lidem a myšlenkám se daří lépe v chaosu.

Ještě dokonalejší podvody

Totéž lze říci i o všudypřítomné kriminalitě a podvodech v kyberprostoru. Zatímco ještě před pár lety jste si vystačili s rovnicí „špatná čeština = podvod“, díky neuronovým sítím dospěly překlady do takového stavu, že jim z gramatického hlediska není co vytknout. A nejen to, AI umožňuje záškodníkům hravě napodobovat weby, programovat závadné aplikace, nebo dokonce napodobovat hlas šéfa. Společně s tím, jak se na druhé straně tlačí na co největší přechod do kyberprostoru, a to dokonce i u jinak zkostnatělé státní zprávy, budeme svědky neutuchajících pokusů o podvody nejrůznějšího druhu.

Snahy o zpeněžení

AI projekty stejně jako řada jiných startupů využívá přístup, který je vlastní celému technologickému sektoru: používání produktu je zdánlivě zdarma, platíme pouze za prémiové služby, nebo svými daty, popřípadě reklamou. Jen málokdy se ale hovoří o tom, jak nákladné je takový systém provozovat. Zatímco energetická těžba bitcoinu je terčem časté kritiky, systémy pracující s obřím množstvím dat na tom nejsou o mnoho lépe. Je tedy nasnadě, že po adopci této technologie budou její tvůrci hledat, jak ji zpeněžit. Způsobů se nabízí celá řada: od snahy přesvědčit velké firmy pro komerční používání, přes zpoplatnění u běžných uživatelů, až po zaplnění výstupů těchto systémů těžko rozpoznatelnou a filtrovatelnou reklamou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze