Umělá inteligence v praxi. Chytrý robot umí roztřídit i vaše smetí

Umělá inteligence v praxi. Chytrý robot umí roztřídit i vaše smetí
  • Díky umělé inteligenci už dnes třídí roboti sami odpadky
  • Zajímavostí jsou i autonomní drony pro inspekci vedení vysokého napětí

Umělá inteligence a její součást v podobě strojového učená není pouze o tom, že váš telefon pozná při fotografování, že je na scéně kočička a zapne příslušný režim, případně, že vám Google Asistent správně porozumí a odpoví. Proniká i do průmyslu a dalších odvětví, kde šetří čas, peníze a dokonce i životy lidí. Ostatně na umělé inteligenci budou z velké části postavená autonomní auta, jejichž čas se nezadržitelně blíží.

Na konferenci Huawei Connect v Šanghaji se prezentovala celá řada společností, které umělou inteligenci skrze Huawei Cloud nebo pomocí AI procesorů Huawei Ascend používají. Příkladem může být čínská energetická společnost, která používá autonomní drony pro inspekci vodičů a stožárů vysokého napětí. Nemusí tak využívat plošiny a živé lidi na potenciálně nebezpečnou a zejména zdlouhavou práci. Dokonce není potřeba ani drony pilotovat. Dron sám odstartuje a díky umělé inteligenci sám zkontroluje úsek vedení a potenciálně rizikové části a zároveň sám upozorní operátora, pokud zjistí určitý defekt.

Chytrý robot na třídění odpadu od společnosti ABB
Na displeji lze sledovat úspěšnost rozpoznávání jednotlivých odpadků

Strojové učení se používá dokonce také v odpadovém hospodářství. Společnost ABB, kterou budete znát například v Česku díky nabíjecím stanicím pro elektromobily, se pochlubila robotem pro automatické třídění odpadu, který využívá jeden z dřívějších AI čipů Huawei Ascend. Podobné roboty instalovala v USA i Evropě také společnost Sadako, která na strojové učení v rozlišování různých druhů odpadu dostala i evropskou dotaci. Odpadky se mohou i různě překrývat, lahve a plechovky mohou být hodně pomačkané a robot je stejně většinou rozpozná a anorganický odpad při demonstraci třídil takřka bezchybně. Problém měl občas pouze s různými zbytky jídla, které občas nedokázal identifikovat spolehlivě. Jakmile pravděpodobnost správné identifikace klesla pod 60 %, robot odpad nikam nepřemístil.

Ascend 910
Čip Huawei Ascend 910 specialozovaný na úkoly spojené se strojovým učením

Strojové učení bude díky zvyšujícímu se výkonu speciálních AI procesorů stále účinnější a můžeme se těšit na další zajímavé využití umělé inteligence v každodenním životě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze