Ústní voda dokáže zničit koronavirus do 30 sekund

Ústní voda dokáže zničit koronavirus do 30 sekund
Fotografie: pixabay.com
  • Vědci z Cardiffské univerzity zjistili, že ústní voda může usmrtit koronavirus
  • Výsledky studie vědci očekávají na začátku příštího roku

BBC zveřejnilo zprávu o nové vědecké studii z Cardiffské univerzity, která uvádí, že ústní voda obsahující antiseptickou látku cetylpyridinium-chlorid (CPC) v množství minimálně 0,07 procenta může zničit koronavirus obsažený ve slinách do 30 sekund.

Ústní voda

Dr. Richard Stanton, hlavní autor studie, uvedl: „Zjistili jsme, že několik běžně dostupných ústních vod určených k boji s onemocněním dásní může také zabít koronavirus SARS-CoV-2. Pokud se pozitivní výsledky projeví v klinické studii na Cardiffské univerzitě, ústní voda založená na CPC by se mohla stát důležitým doplňkem každodenní rutiny všech lidí, spolu s mytím rukou, omezením fyzického kontaktu a nošením roušek, a to jak nyní, tak i v budoucnu.“

Profesor David Thomas z univerzity dodal, že první výsledky jsou povzbudivé. „I když ústní voda velmi účinně likviduje virus v laboratorních testech, musíme zjistit, zda funguje u pacientů, to je hlavní bod naší probíhající klinické studie.“ Klinická studie se zaměří na to, zda ústní voda pomáhá snížit hladinu viru ve slinách pacientů s COVID-19 v nemocnici v Cardiffu. Výsledky studie vědci očekávají počátkem příštího roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze