V Americe byl prokázán první případ opičích neštovic

V Americe byl prokázán první případ opičích neštovic
Fotografie: unsplash.com
  • Nakažený je hospitalizován a jeho stav je stabilizovaný
  • Několik případů se již objevilo i v Evropě
  • První případ opičích neštovic se objevil v 70. letech 20. století v Demokratické republice Kongo

Ve státě Massachusetts se prokázal první případ opičích neštovic v USA. Jedná se o vzácnou nemoc, která se vyskytuje hlavně v Africe. Nákaza se prokázala u muže, který byl nedávno v Kanadě. Podle úřadů případ nepředstavuje pro veřejnost žádné riziko. Nakažený je hospitalizován a jeho stav je stabilizovaný.


Opičí neštovice, které se většinou vyskytují v západní a střední Africe, jsou vzácnou virovou infekcí, která se podobá lidským neštovicím. Ty mají ale mírnější průběh. Opičí neštovice byly poprvé zaznamenány v Demokratické republice Kongo v 70. letech minulého století. Podle reuters.com ale v posledních deseti letech počet případů na západě Afriky vzrostl. Mezi příznaky patří horečka, bolesti hlavy a kožní vyrážka, která se nejdříve objeví na obličeji a postupně se rozšiřuje po celém těle. Virus se dokáže mezi lidmi šířit velmi snadno. K přenosu z člověka na člověka může dojít vzduchem nebo tělními tekutinami. Je potřeba dbát na zvýšenou hygienu.


Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) sleduje také několik případů opičích neštovic v Evropě, konkrétně v Portugalsku, Španělsku a Spojeném království. Portugalské úřady uvedly, že sleduje pět případů nákazy. Ve Španělsku lékaři sledují 23 potenciálních případů infekce. Velká Británie první případ opičích neštovic ohlásila 7. května 2022. Od té doby se v zemi objevilo dalších šest případů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze