V Česku se rozšířily subvarianty omikronu BA.4 a BA.5

V Česku se rozšířily subvarianty omikronu BA.4 a BA.5
Fotografie: unsplash.com
  • V minulém týdnu byly subvarianty nalezeny ve více než 53 % vzorků
  • Ve světě tyto subvarianty převažují v Portugalsku, Spojeném království a Izraeli
  • Varianty BA.4 a BA.5 výrazně nezhoršují průběh nemoci

Národní referenční laboratoř (NRL) pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění SZÚ hlásí výrazný posun oproti předchozímu týdnu v zastoupení zachycené specifické mutace L452R. Jde o mezitýdenní procentuální skok ze zhruba 8 procent vzorků vyšetřených diskriminační PCR (8,27 %) v týdnu od 6. do 12. 6. na více než 53 procent (53,2 %) v týdnu od 13. do 19.6. Tento posun lze s největší pravděpodobností přičíst nárůstu subvariant omikronu BA.4/BA.5, který ale zatím není potvrzený celogenomovou sekvenací.


V období od 12. 6. do 19. 6. 2022 má NRL k dispozici data 264 hlášených testů diskriminační PCR ze 16 laboratoří. Podle celosvětově sdílených údajů v databázích infekčních nemocí Státní zdravotní ústav (SZÚ) považuje za důležité, že se zatím varianty BA.4 a BA.5 nejeví jako ty, které by nějak výrazně měnily či zhoršovaly průběh nemoci u pacientů.

„Dosavadní výsledky testů metodou PCR naznačují razantní nárůst v zastoupení subvariant BA.4 a BA.5 oproti ostatním variantám. Opíráme-li se o data z Evropy a o bohužel chudá sekvenační data, je pravděpodobnější, že za tímto nárůstem je spíše šíření BA.5 než BA.4. V souvislosti s šířením této varianty lze očekávat i další nárůst detekcí pozitivních případů infekce COVID-19,“ uvádí vedoucí národní referenční laboratoře RNDr. Helena Jiřincová.

Co se týká šíření BA.4 a BA.5 ve světě, dominují tyto subvarianty omikronu například v Portugalsku (75,3 %), Spojeném království (50 %) či Izraeli, kde subvarianta BA.4 představuje 41,8 %. „Je nutné brát v úvahu, že testování v České republice zaznamenalo masivní útlum, testy už nejsou ani povinné, ani momentálně potřebné pro cestování do některých zemí. Laboratoře v menší míře vyšetřují i diskriminačními PCR, protože toto vyšetření je hrazené ze zdravotního pojištění pouze na základě žádosti lékaře. Snížení počtu vyšetření negativně ovlivňuje počet sekvenovaných vzorků. Obraz o situaci tedy skládáme nejen z výsledků testů v ČR, ale také z dat v celosvětových databázích,“ upřesňuje situaci RNDr. Helena Jiřincová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze