V Krkonoších je potvrzen výskyt vlků

V Krkonoších je potvrzen výskyt vlků
Fotografie: unsplash.com
  • V Krkonoších jsou usazené dvě vlčí smečky
  • Zoologové dlouhodobě sledují smečku na polské straně hor, nyní se vlci vyskytují i na české straně
  • Pravděpodobně jde o polsko-saskou populaci vlků

Mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný dnes informoval ČTK o trvalém výskytu vlka obecného v Krkonoších. V tamní oblasti jsou usazené pravděpodobně dvě vlčí smečky. Není to první výskyt vlků v Královehradeckém kraji. Dříve byl jejich výskyt potvrzen na Broumovsku a v Orlických horách.

„Vlk byl v Krkonoších vyhuben v první polovině 19. století, ale od roku 2018 se sem opět začal vracet. Nejprve se jednalo o výjimečná pozorování. Od loňského roku je pozorování tolik, že můžeme s jistotou říci, že vlk se v Krkonoších opět usadil,“ uvedl Radek Drahný. Zoologové dlouhodobě sledují vlčí smečku na polské straně Krkonošského národního parku. Na české straně je zoologové v poslední době sledují také často. Konkrétně v oblasti od Harrachova po Žacléř.


„Pobytové stopy nacházíme po celých Krkonoších. Jsme si jistí jednou smečkou na polské straně hor. Je dost pravděpodobné, že druhou máme usazenou na české straně Krkonoš. Kolik vlků v Krkonoších je, nelze ještě nyní odhadnout,“ informoval mluvčí. „Pravděpodobně jde o polsko-saskou populaci vlků. Genetická expertiza potvrdila tento původ u vlčice, která se před čtyřmi lety pohybovala ve středních Krkonoších.“

Podle Drahného se lidé vlků nemusí bát. Neměli by je však krmit, ale spíše jim vytvořit prostor pro útěk. Více než sebe, by lidé měli chránit před vlky své nezabezpečené a volně pobíhající psy. „Když se vám do cesty postaví vlk, nebojte se. Zvíře nejprve zkoumá, zda pro něj nepředstavujete hrozbu. Nepřibližujte se, nechte vlka jít. Ponechte mu únikový prostor. Můžete tleskat rukama, zakřičet, aby vás vlk slyšel a uvědomil si, že jste člověk. Pokud vlk váhá s odchodem, hoďte na něj hroudu zeminy nebo klacek. V žádném případě se vlky nepokoušejte krmit ani jim nenechávejte žádnou potravu,“ doplnil mluvčí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze