V noci těsně kolem Země proletí asteroid

V noci těsně kolem Země proletí asteroid
Fotografie: pixabay.com
  • Nalezen byl teprve nedávno za pomoci systému ATLAS, který varuje před dopadem asteroidů
  • Virtual Telescope Project umožní přímý přenos průletu

Nově objevený asteroid 2023 EY proletí zítra po půlnoci kolem Země. V nejbližším bodě se bude nacházet asi 239 000 km od Země. To je pro představu asi 62 % průměrné vzdálenosti Země od Měsíce. Pokud se budete chtít podívat na asteroid živě, projekt Virtual Telescope Project vám to umožní. Živý přenos virtuálního dalekohledu začne zítra v jednu hodinu ráno středoevropského času.

Podle NASA se jeho velikost odhaduje mezi 13 až 29 metry, což pro Zemi nepředstavuje hrozbu, ale pokud by vstoupil do naší atmosféry, dopadlo by to podle earthsky.org velmi podobně jako v roce 2013, kdy spadl takzvaný Čeljabinský meteor a způsobil rázovou vlnu, která vysklila okna v okolí mnoha kilometrů.

Asteroid 2023 EY byl objeven teprve 13. března systémem ATLAS rozmístěným celkem na čtyřech observatořích, který varuje před dopadem asteroidů. Tento měsíc se však můžeme těšit ještě na jeden průlet asteroidu, a to 25. března, kdy kolem nás proletí asteroid 2023 DZ2, jehož velikost je odhadována mezi 53 až 120 metry a taktéž proletí v bližší vzdálenosti, než je od nás Měsíc.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze