Znáte nejvyšší horu naší Sluneční soustavy?

Znáte nejvyšší horu naší Sluneční soustavy?
Fotografie: NASA/JPL/USGS
  • Olympus Mons se nachází na Marsu a je třikrát vyšší něž Mount Everest
  • Základ této sopky se rozprostírá na 600 kilometrech
  • předpokládá se, že obsahuje skalní ledovce a v okolí by se mohl nacházet vodní led

Nejvyšší horu světa – Mount Everest – zná každý. Možná i víte, kde se nachází a kolik měří. Máte ale představu o tom, kde se nachází nejvyšší hora v naší Sluneční soustavě? Jak víme, pouze čtyři planety jsou kamenné, a tak musíme hledat mezi nimi. Nebudeme vás dlouho napínat, nejvyšší hora se jmenuje Olympus Mons a najdete ji na Marsu.

Podle NASA se jedná o sopku, která je vysoká 27 kilometrů a její základ má přes 600 kilometrů. Celá hora je navíc ohraničena srázem, který v některých místech dosahuje až 6 kilometrů. Tím, že je základ hory takto mohutný, vypadal by pohled z jejího vrcholu trochu jinak než z našich výšin. Viděli byste pouze mírně svažující kopec.

Olympus Mons je třikrát vyšší jak Mount Everest, který má výšku 8,8 km nad mořem. Podle space.com byl vytvořen lávou, která pomalu stékala po stranách sopky a z toho důvodu je její sklon pouhých 5 %. Ve srovnání s okolním terénem je na povrchu hory jen málo impaktních kráterů, což naznačuje, že vnější vrstva lávy je poměrně mladá. Ve vesmírných měřítkách to znamená, že poslední erupce nastala přibližně před 25 miliony let.


Ačkoliv trvalo miliardy let, než se Olympus Mons zformoval, některá místa mohou být stará jen několik milionů let. To může znamenat, že sopka může být stále aktivní a potenciálně by mohla v budoucnu vybuchnout. Předpokládá se také, že sopka může obsahovat skalní ledovce a v její blízkosti by se mohl vyskytovat vodní led, který je zakryt prachem, který je na Marsu všudypřítomný.

Sopka zatím byla zkoumána pouze z oběžné dráhy Marsu. Na její povrch je totiž těžké se dostat. Marsovská atmosféra je řidší než zemská, a tak by bylo těžké na takto vysokou horu naplánovat přistání. Druhým problémem je prach, který by ztěžoval roverům cestu. Pokud se však jednou rozvine marťanská vesmírná turistika, bude tohle místo rozhodně jedním z hlavních cílů pro cestovatele.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze