Konečně! Kapsle Starliner odstartovala s astronauty k ISS

Konečně! Kapsle Starliner odstartovala s astronauty k ISS
Fotografie: NASA
  • Raketa odstartovala dle plánu v 16:52 SELČ
  • Astronauti se dostali bez potíží na oběžnou dráhu Země a nyní směřují k ISS
  • Dokování proběhne zítra v 18:15 SELČ

Po několika odkladech dnes odletěli astronauti Butch Wilmore a Suni Williams k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Atlas V vzlétla z Cape Canaveral Space Force Station na Floridě dle plánu v 16:52 středoevropského času. Při startu ji pomáhaly dva pomocné motory, které byly dvě a půl minuty po startu odhozeny a na oběžnou dráhu již dále raketa směřovala pouze s hlavním motorem.

Čtyři a půl minuty po startu byl odpojen první stupeň rakety a dále pokračoval pouze horní stupeň Centaur, který měří necelých 13 metrů a je poháněn kapalným kyslíkem a vodíkem. Raketa Atlas V není znovupoužitelná a kusy, které přežijí průlet atmosférou, dopadnou do oceánu.


12 minut po startu se vypnul hlavní motor horního stupně rakety a několik minut poté se oddělila kapsle Starliner. Její servisní modul následně zažehl motor, aby se kapsle dostala z transatmosférické dráhy na nízkou oběžnou dráhu Země, což se úspěšně podařilo a Starliner nyní dle poslední aktualizace směřuje k vesmírné stanici. Přílet bude NASA opět vysílat živě zítra už od odpoledních hodin. Dokování proběhne v 18:15 středoevropského času a otevření poklopu a vstup astronautů na palubu ISS proběhne ve 20:00.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze