V USA postaví největší bioreaktory pro výrobu masa z buněk

V USA postaví největší bioreaktory pro výrobu masa z buněk
Fotografie: unsplash.com
  • Společnost Good Meat postaví v USA deset bioreaktorů
  • Bude schopna vypěstovat 13 000 tun kuřecího a hovězího masa ročně
  • Společnost jako první získala regulační souhlas pro prodej buněčného masa

Americká společnost Good Meat, divize pěstovaného masa společnosti Eat Just, se zaměřuje na pěstování masa z buněk. Chce dosáhnout konzumace masa bez zabíjení zvířat, odlesňování ploch, a tím pomoci také proti globálnímu oteplování, jelikož celosvětová produkce potravin je zodpovědná za třetinu všech plynů, které zahřívají planetu.

Buněčné maso se vytváří ve sterilním prostředí pomocí množení živých buněk, a to bez antibiotik a hormonů. Ta se z chovu zvířat dostávají do vody a lidé jsou vůči nim více rezistentní. Odebrané buňky jsou navíc „nesmrtelné“, mohou se tak dělit a tvořit maso opakovaně. Na světě je přibližně 170 společností, které tímto způsobem maso pěstují, avšak Good Meat je jedinou, která získala regulační souhlas.

Nyní firma oznámila, že postaví největší světové bioreaktory na výrobu uměle vypěstovaného masa, uvedl independent.co.uk. V reaktorech budou moci vypěstovat až 13 000 tun kuřecího a hovězího masa ročně a zásobovat tisíce obchodů a restaurací. Tento krok by tak mohl znamenat rozvoj pro tento druh průmyslu.


V USA postaví deset bioreaktorů o celkovém objemu asi 250 000 litrů, které jsou základem pro pěstování masa. „Naším prvním krokem bylo získání regulačního souhlasu a spuštění v Singapuru. Druhým krokem byl prodej zákazníkům prostřednictvím restaurací, pouličních prodejců a doručovacích platforem. Zjistili jsme, že maso spotřebitelé chtějí, a jsme připraveni udělat další krok, aby se prodávalo v komerčním měřítku,“ řekl Josh Tetrick, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Eat Just.

Kromě kuřecího a hovězího masa se některé společnosti zaměřují i na rybí. Kultivací rybích buněk se zabývá například německá firma Bluu Seafood nebo Wanda Fish v Izraeli. Tento druh masa by měl jít vypěstovat za nižší náklady, jelikož množení rybích buněk vyžaduje nižší teploty, tím se i spotřebuje méně energie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze