Vakcína proti COVID-19 od firmy Johnson & Johnson je podle FDA bezpečná

Vakcína proti COVID-19 od firmy Johnson & Johnson je podle FDA bezpečná
Fotografie: Johnson & Johnson
  • V USA byla vakcína účinná na 72 %
  • Firma by mohla dostat povolení k užívání do konce týdne

Jak jsme vás před nedávnem informovali, firma Johnson & Johnson požádala o schválení vakcíny proti COVID-19. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydal novou analýzu, podle které vakcína chrání proti koronaviru a nemá žádné vážné vedlejší účinky. Díky tomuto rozhodnutí jsou Spojené státy kousek od schválení čtvrté vakcíny proti COVID-19.


Podle The Verge FDA poslední tři týdny kontroloval údaje od firmy. Úřad prováděl klinické testy v USA, Jižní Africe a Latinské Americe. Ve Spojených státech byla vakcína účinná na 72 %. V Jižní Africe byla účinná méně, pouze na 64 % kvůli mutaci viru. I když se účinnost v Jižní Africe zdá nízká, podle FDA jsou výsledky lepší, než zveřejnila na konci ledna sama firma Johnson & Johnson. Žádný z účastníků testů nedostal 28 dní po očkování koronavirus, ani nezemřel.


Johnson & Johnson nyní žádá FDA o povolení používání vakcíny pro osoby starší 18 let. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) se sejde 26. února, aby údaje zkontrolovala. Výbor poté rozhodne, zda by FDA měla vakcínu autorizovat. Pokud vše půjde, jak má, mohlo by toto povolení přijít již 27. února.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze