Vakcína proti opičím neštovicím je účinná na 78 %

Vakcína proti opičím neštovicím je účinná na 78 %
Fotografie: pixabay.com
  • Jedná dávka vakcíny je účinná na 78 % po 14 dnech od očkování
  • Druhá dávka by měla nabídnout větší a déletrvající ochranu
  • Doposud bylo podáno více než 55 tisíc dávek této vakcíny

Nová data z Anglie ukazují, že jedna dávka vakcíny proti opičím neštovicím poskytuje 78% ochranu proti viru. Podle zdravotníků tyto údaje představují zatím největší důkaz o její účinnosti.

Podle reuters.com počet nových případů opičích neštovic zůstává nízký. Světová zdravotnická organizace ale i nadále uvádí, že opičí neštovice představují ohrožení veřejného zdraví. Podle britské agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) nová analýza sledovala údaje o vakcíně od dánské firmy Bavarian Nordic mezi 4. červencem 2022 a 3. listopadem 2022. Pouhá jedná dávka vakcíny poskytuje 78% ochranu po 14 dnech od očkování. Vědci očekávají, že druhá dávka očkování nabídne ještě větší a déletrvající ochranu. Podle UKHSA bylo dosud podáno více než 55 tisíc dávek vakcíny.


Vakcína od firmy Bavarian Nordic je v Evropě prodávána pod názvem Imvanex a v Americe jako Jynneos. Podle ČTK se zatím prokázala jako nejlepší proti opičím neštovicím. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) vakcínu proti opičím neštovicím doporučila už v červenci.

Opičí neštovice neboli Monkeypox se řadí mezi infekční onemocnění způsobené virem opičích neštovic. Jedná se o zoonotické onemocnění, což znamená, že se může šířit ze zvířat na člověka a mezi lidmi. Nejvíce se šíří mezi hlodavci a primáty. Opičí neštovice se běžně vyskytují ve střední a západní Africe. Pode amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (CDCP) bylo v letošním roce nahlášeno více než 80 tisíc případů nákazy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze