Vánoce jsou za rohem V.

To nejlepší z Netflixu i HBO GO
Vánoce jsou za rohem V.
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Dnes se podíváme na další filmy, bez kterých si nedokážeme Vánoce představit
  • Jde o české i zahraniční kousky

Vánoce už jsou za rohem. Štědrý den je už za tři dny a my se dnes podíváme na další várku filmů, bez kterých si nedokážeme Vánoce představit.

Grinch (How the Grinch Stole Christmas)

Bez Grinche si snad Vánoce nedokáže představit nikdo z nás. Jde o americký rodinný film, který v roce 2000 natočil režisér Ron Howard. Scénář napsali Jeffrey Price a Peter S. Seaman. Film byl natočen podle stejnojmenné knižní předlohy spisovatele Dr. Seusse. Roli Grinche ztvárnil Jim Carrey. Snímek získal Oscara za nejlepší kostýmy. Premiéra proběhla 17. listopadu 2000.

Grinche určitě nemusím dlouze představovat. Je mrzutý, zelený a nemá rád Vánoce. Žije v jeskyni na vrcholu hory, ze které vidí na celé Kdovice. To je vesnice, ve které žijí Kdovíci, kteří na rozdíl od Grinche milují Vánoce. Grinch se rozhodne, že všem Vánoce překazí. Chce, aby Vánoce už nikdy nebyly a všem ukradne jejich ozdoby, stromečky a dárky. Nakonec ale i on pochopí, že Vánoce nejsou jen světýlka, ozdoby a dárky.

Zajímavosti

  • V jednu chvíli tvůrci uvažovali, že by film mohl natočit Tim Burton.
  • Při natáčení bylo potřeba 45 maskérů.
  • Maskování Jima Carreyho trvalo každý den před natáčením 3 hodiny.

Hodně lidí tvrdí, že je Grinch přeplácaný, uřvaný nebo dokonce nudný. Nudný teda rozhodně není, hlasitý a přeplácaný je, ale to k němu patří. Pokud písničky nezaujmou dospělé publikum, tak děti rozhodně ano. A Jim Carrey dal všechno do této role. Grinche najdete na Netlixu.

Harry Potter

Filmové dobrodružství malého kouzelníka Harryho Pottera začalo před dvaceti lety a pobláznilo celý svět. Já si bez něj Vánoce nedokážu představit. Harryho Pottera nechala oživnout spisovatelka J. K. Rowling ve svých knihách, které byly předlohou k natočení filmů. V hlavních rolích se představili Daniel Radcliffe, Rupert Grint, a Emma Watson. Dohromady na filmech pracovali čtyři režiséři, a to Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell a David Yates. Scénář pro film Harry Potter a Fénixův řád napsal Michael Goldenberg, pro ostatní filmy pak Steve Kloves.

Film dostal i prequel s názvem Fantastická zvířata. V příštím roce přijde do kin již třetí díl s názvem Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Tvůrci Harryho Pottera také připravili na 1. ledna 2022 setkání herců k výročí 20 let od premiéry prvního dílu, které se jmenuje Harry Potter: Návrat do Bradavic.

Malý kouzelník Harry Potter a jeho nejlepší přátelé Harmiona Grangerová a Ron Weasleyho studují na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Harry se postupně seznamuje se svojí minulostí. Dozvídá se o čaroději, který zabil jeho rodiče a chtěl zabít i jeho – Lordu Voldemortu. Ten znovu povstane a začne mezi nimi velký souboj.

Zajímavosti

  • Ron Weasley má panický strach z pavouků. Stejný strach má i herec Rupert Grint.
  • V prvním díle maskéři Harrymu malovali jizvu na čelo 5 800krát.
  • Harryho sovu Hedviku hrálo 7 sov.

Přiznávám, jsem velký fanoušek Harryho Pottera. První díl šel do kin, když jsem nastoupila na základní školu, takže se mnou vyrůstal až do mých středoškolských let. A ani teď na něj nedám dopustit. Víkendový maraton Harryho Pottera není nikdy špatný nápad. Tak se pojďte se mnou na chvíli zastavit a nechat se znovu a znovu tímto kouzelným světem očarovat. Všechny díly Harryho Pottera najdete na HBO GO.

Anděl Páně

Česká pohádková komedie, která byla poprvé uvedena v kinech 3. listopadu 2005. Režisér Jiří Strach propojil lidovou povídku s vánoční hrou. Anděl Páně se stal štědrovečerní pohádkou rok po uvedení v kinech. Pokračování Anděl Páně 2 mělo premiéru v kinech o deset let později v roce 2016.

Příběh nás zavede do nebeského světa, kde se všichni připravují na Vánoce, až na jednoho anděla jménem Patronel (Ivan Trojan). Po neshodě s Bohem je poslán na svět, aby našel a napravil jednoho hříšníka. Pokud by se mu to do Štědrého dne nepodařilo, skončí v pekle jako padlý anděl. Vystrašený anděl přichází na Zem mezi smrtelníky, o kterých neví nic. Průvodce mu začne dělat bláznivý čert Uriáš (Jiří Dvořák), který si dělá z Patronela jen legraci. Patrolen se snaží najít svého hříšníka, aby mu pomohl, jenže neví, po čem lidé touží.

Zajímavosti

  • Film byl vytvořen hlavně pro Českou televizi, aby jej mohla vysílat na Štědrý večer.
  • S Ivanem Trojanem si v pohádce zahrál i jeho syn Josef Trojan. V té době mu byly pouze 4 roky.
  • Režisér Jiří Strach poznal při natáčení svoji budoucí manželku.

Anděl Páně je další pohádka, která již 15 let neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud máte rádi typicky české povídky, tato vás rozhodně nezklame. Je v ní vše, co by český příběh měl mít. A nechybí ani láska. Pokud máte chuť se na ni podívat hned, najdete ji na HBO GO.

S tebou mě baví svět

K Vánocům patří i staré české rodinné komedie. Film S tebou mě baví svět je přesně jeden z nich. Režírovala ho Marie Poledňáková. Premiéra proběhla v roce 1982.

Pánská jízda třech kamarádů se promění v prázdniny se šesti dětmi od jednoho do do deseti let. Ze začátku pánové nebyli vůbec nadšení, ale každým dnem se sami vrací do dětských let a se svými dětmi se čím dál více sbližují. Vymýšlí různé hry, kterých se i oni účastní. Po pár dnech jsou už ale unavení a jejich manželky napadne je jet zkontrolovat. To ale nebyl úplně dobrý nápad.

Zajímavosti

  • Legendární scéna, kdy Václav Postránecký při jízdě na lyžích vjede do kadibudky, ve scénáři nebyla. Herec pouze nebyl úplně dobrý lyžař a sjezd mu nevyšel.
  • Po natáčení scény, kdy je malá Dášenka ve sněhu pouze v bačkůrkách, malá herečka onemocněla a musela brát antibiotika.
  • V roce 2000 získal film cenu Zlaté jablko za nejúspěšnější dětský film století.

Podle mě nejlepší snímek Marie Poledňákové. Svoje ocenění získal oprávněně. A i když ho v televizi vysílají několikrát do roka, nejraději ho mám o Vánocích. Mrknout se na něj můžete ale i teď na Netflixu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze